İşçilerin sorunu Köşk'e taşınacak

Tekel işçilerinin sorununun çözümü amacıyla Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan randevu talep edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - İşçi ve memur konfederasyonları Tekel işçilerinin sorununun çözümü amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep edecek.

Konfederasyonların KESK Genel Merkezi'nde düzenlediği toplantıda, Tekel işçilerinin durumu ve bundan sonra yapılacaklar değerlendirildi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'dan randevu istenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

İşçi ve memur konfederasyonları başkanları, Tekel işçilerinin sorununun çözümü konusundaki taleplerinin kabul edilmemesi halinde eylem biçimi ve tarihi de dahil olmak üzere değerlendirme yapmak için 12 Şubatta tekrar bir araya gelecek.

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in Genel Başkan ve yöneticileri, Tekel işçilerinin sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere KESK Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

Konfederasyonların aldığı ortak kararı Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu açıkladı.

Kumlu, toplantıda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Sendikaların aidat için bu mücadeleyi yürüttüğüne" ilişkin yaklaşımı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in "İşçilerin rızasına rağmen sendikanın uzlaşmayı engellediği" yönündeki yaklaşımlarının gerçeği yansıtmadığı tespitinin yapıldığını söyledi.

Mustafa Kumlu, toplantıda ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Tekel ile ilgili son noktayı koyduk" yaklaşımının toplumsal vicdanda karşılığının olmadığı tespitinden hareketle sorun çözülmedikçe konunun toplantıya katılan konfederasyonların gündeminde olmaya devam edeceği konusunda görüş birliğine varıldığını bildirdi.

Tekel işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla bundan sonra neler yapılabileceğini konuştuklarını ifade eden Kumlu, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep edilmesine, konfederasyon hukukçularının bir araya gelerek konuyla ilgili bir çalışma başlatılmasına, uluslararası işçi konfederasyonları düzeyinde Tekel işçileriyle dayanışmanın artırılması için çaba gösterilmesi konusunda girişimde bulunulmasına karar verilmiştir.

Toplantıda bütün uzlaşma gayretine rağmen taleplerimizin haksız olduğu konusundaki kanaat sürdürüldüğü takdirde çok daha etkin ve yaygın bir eylemi gerçekleştirme kararlılığı dile getirilmiş, bu çerçevede altı konfederasyon başkanı, ortak eylem biçimi ve tarihi de dahil olmak üzere değerlendirme yapmak için 12 Şubat 2010 tarihinde saat 10.00'da Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nde bir araya gelinmesini kararlaştırmıştır."

Kumlu, basın mensuplarının soruları üzerine, dün 81 ilde gerçekleştirilen "çalışmama hakkını kullanma" eyleminin ufak tefek eksikliklerine rağmen başarılı olduğunu söyledi. Kumlu, Memur-Sen'in eylem kararından çekildiği yönündeki değerlendirmeler üzerine çekilmenin söz konusu olmadığını, toplantıya da katılan Memur-Sen'in yanlarında olduğunu belirtti.

Kumlu, dün eylem kararına uymadığı gerekçesiyle iki konfederasyona tepki gösterildiğinin belirtilmesi üzerine, "Böyle bir durum yok. Burada altı konfederasyon birlikteyiz" dedi.

Dünkü eyleme ilişkin eksiklikleri değerlendirdiklerini belirten Kumlu, bundan sonra bu eksikliklerin olmayacağını vurguladı.

Mustafa Kumlu, 12 Şubattaki toplantıdan çıkabilecek eylem kararının daha kapsamlı olacağını söyledi. 

İşçilerin 142'si süresiz açlık grevini, sürüyor

Tekel işçilerinden 142'sinin dün başlayan süresiz açlık grevi, Türk-İş Genel Merkezi'nde sürüyor.

Açlık grevine katılan işçiler, eylemlerine konferans salonunda devam ediyor. Eyleme, 16 kadın işçi de katılıyor. 

Başlarına "siyah" kurdele bağlayan işçilerin üzerindeki beyaz önlüklerde de "Onursuz yaşamaktansa onurlu ölmeyi tercih ederim", "Ölmek var dönmek yok", "Sadece çocuklarım için", "Çocuklarımızın geleceğini istiyorum" ifadeleri yer alıyor. İşçilerden bazılarının üzerlerindeki önlüklerde de çocuklarının fotoğrafları bulunuyor. 

Gazete ve televizyonlarda Tekel işçilerine ilişkin çıkan haberleri takip eden açlık grevindeki işçiler, eylem süresince yaşadıkları olayları ve duygularını kağıda döktü.

Bu arada, açlık grevine devam eden işçilerden 3'ünün mide bulantısı ve baş ağrısı şikayetleriyle hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. İşçilerin, hastanelerdeki kontrollerin ardından Türk-İş Genel Merkezi'ne dönerek açlık grevine devam ettikleri bildirildi.

Dışarıdaki çadırlarda eylemi devam ettiren işçilere, CHP Çankaya İlçe Örgütü sabah saatlerinde çorba dağıttı. Ayrıca Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve Kimya Mühendisleri Odası üyeleri de Tekel işçilerini ziyaret ederek, eylemi desteklediklerini belirtti.

Battaniye, odun,kumanya ve ilaç ihtiyacı

Sendika yetkilileri, özellikle gece saatlerinde hava sıcaklığının çok düşmesi nedeniyle işçilerin ısınma problemi yaşadıklarını, şu ana kadar işçilere yapılan battaniye yardımına rağmen bu konudaki ihtiyacın sürdüğünü ifade etti. 

Çadırlardaki sobalarda yakmak için oduna da gereksinim duyulduğunu kaydeden yetkililer, açlık grevine katılmayan işçiler için de kumanyaya ihtiyaç olduğunu söyledi. 

İşçilere gönüllü sağlık hizmeti sunan doktorlar ise özellikle solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlara gereksinim duyulduğunu bildirdi.