İSEDAK 26. toplantısı sona erdi

Devlet Bakanı Yılmaz, İKT içi ticarette yüzde 20 hedefine ulaşmak için daha fazla teşvik unsuruna ihtiyaç olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "2015 yılına kadar İKT içi ticarette yüzde 20 hedefine ulaşmak için daha fazla teşvik unsuruna ihtiyaç duyduğumuz açıkça ortadadır" dedi.
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 26. toplantısının İstanbul Kongre Merkezi'ndeki kapanışında konuşan Yılmaz, küresel ekonominin, geçtiğimiz yıl süresince yeni çağın en zorlu krizlerinden birinin üstesinden gelme mücadelesi verdiğini söyledi.
Krizin nispeten istikrarlı emtia fiyatları ve canlanan küresel ekonomik faaliyetle birlikte geride kalmış gibi görünse de, verdiği zararın telafisi için daha yapılacak çok şey bulunduğunu ifade eden Yılmaz, "Önümüzdeki yıllarda krizin olumsuz etkilerinin uygun politika tedbirleriyle en aza indirileceğinden umutluyum" dedi.
Yılmaz, 2009 yılında dünya ticaretinde yaşanan derin küçülmenin ekonomilerde de zorluklar yaşattığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Bunun sonucunda İKT ülkelerinin dünya ile olan ticaretindeki belirgin azalmanın yanı sıra birkaç yıl boyunca yüzde 16,6 civarında seyreden İKT içi ticaret düzeyinde de durgunluklarla karşı karşıyayız. 2015 yılına kadar İKT içi ticarette yüzde 20 hedefine ulaşmak için daha fazla teşvik unsuruna ihtiyaç duyduğumuz açıkça ortadadır. Dolayısıyla Tercihli Ticaret Sistemi (TPS)-İKT'yi vakit kaybetmeden uygulamaya geçirmek hayati önem taşımaktadır. Tercihli Tarifeler Protokolü'nün (PRETAS) geçtiğimiz Şubat ayında yürürlüğe girmiş olması ve Menşe Kuralları'nın 9 ülke tarafından onaylanmasından son derece memnunum. TPS-İKT'yi tam olarak işler hale getirmeye yalnızca bir adım uzaktayız. Yakın zamanda bir onayın daha kesinleştirileceğine ve sistemin 2011 yılında faaliyete başlayacağına yürekten inanmaktayım."
Bu yıl ticaretle ilgili önemli bir gelişmenin de İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsünün kurulması olduğunu anlatan Yılmaz, 11 onay sayısına ulaşan enstitünün Türkiye'de faaliyetlerine başladığını söyledi.
Yılmaz, enstitü tarafından geliştirilecek standartların ülkeler arasında ticaret açısından ilave teşvik sağlayacağına inandığını belirtti.
Özel sektörün önemi
Ülkelerin kalkınma çabalarında özel sektörün her geçen gün artan bir rol oynadığını bildiren Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çok taraflı ekonomik ve ticari ilişkilerimizde özel sektörün dinamizminden giderek daha da çok faydalanmamız gerekmektedir. Bu çerçevede İKT içi ticareti geliştirmek açısından hayati önem taşıyan bir platform olan ticaret fuarları ve özel sektör toplantılarından tam anlamıyla faydalanmamız büyük önem taşımaktadır. Ayrıca ekonomik ve ticari işbirliği faaliyetlerine özel sektör katılımını daha da çok teşvik etmek için daha fazla çalışmamız gerekmektedir."
Üye ülkeler arasında finans akışını geliştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, "İKT Borsalar Forumu ve İKT'ye üye ülkeler merkez bankaları arasındaki işbirliği, bu amaca hizmet eden girişimlerdir. Bu girişimlerin mali işbirliğimizi güçlendirmek için yeni mekanizma ve araçlar oluşturmasını bekliyoruz. Üye ülkeler sermaye piyasaları düzenleme kurumları arasındaki işbirliğinin başlatılması, mali işbirliğimize de katkıda bulunacaktır" dedi.
Yılmaz, yoksulluğun, İKT topluluğunu en çok sekteye uğratan sorunlardan biri olduğunu, bu nedenle yoksulluğun azaltılmasının her zaman gündemin öncelikli bir maddesi olması gerektiğini vurguladı. 
Cevdet Yılmaz, "İnanıyorum ki Kalkınma İçin İslam Danışma Fonu daha çok program yürütmek için yeterli kaynaklara sahip olduğunda, bu anlamda işlevsel bir araç olacaktır. Bu nedenle henüz katkıda bulunmamış olan bütün üye ülkeleri, mali kapasiteleriyle orantılı olarak bu fona katkıda bulunmaya davet ediyorum" diye konuştu.
Pamuk eylem planı
Pamuk Eylem Planı'nın uygulanmasının, yoksulluğun azaltılması alanında önem taşıyan bir proje olduğunu bildiren Yılmaz, proje sahibi üye devletlerin bireysel proje önerilerini uygun resmi kanallarla sundukça, İKT Pamuk Eylem Planı'nın uygulamasının hız kazanacağını ifade etti.
Afganistan Ekonomi Bakanı Abdul Hadi Arghandiwal da, böyle bir toplantının düzenlenmesini sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine teşekkür ettiğini belirtti.
Konuşmaların ardından Devlet Bakanı Yılmaz ve Afganistan Ekonomi Bakanı Arghandiwal, İKT üye ülkeleri arasında yatırımı ve teşviki geliştirme anlaşmalarını imzaladı. 
Toplantıda, Pakistan İslam Cumhuriyeti Heyeti Başkanı Dr. Yousaf Junaid'in 26. İSEDAK Toplantısı kararlarını sunmasının ardından toplantı raporu ve kararlar kabul edildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir