İSEDAK İzleme Komitesi'nin toplantısı başladı
Toplantıda İKT'nin on yıllık eylem planı ve üye ülkeler arasında ticari işbirliğini artırmaya yönelik çalışmalar ele alınacak
ANTALYA - İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi'nin 26. toplantısı Antalya'da başladı.
Toplantının açılışına Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ve komite üyesi ülkelerden delegeler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2008 yılının ikinci yarısından itibaren ekonomik ve finansal krizin tüm dünya ülkelerini etkilediğini kaydederek, önümüzdeki yıllarda ekonominin düzeleceğini beklediklerini ifade etti.
Uluslararası örgütler tarafından son dönemde açıklanan verilere göre krizin dip noktasının geride kaldığını ifade eden Yılmaz, küresel ekonominin toparlanma eğilimine girdiğini belirtti. Uluslararası Para Fonu verilerine göre, krizin etkisiyle küresel ekonominin geçen yıl yüzde 0,6 oranında küçüldüğünü kaydeden Yılmaz, ekonominin 2010 yılında yüzde 4,2, 2011 yılında ise yüzde 4,3 oranında büyüyeceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.
İKT üyesi ülkelerin 2003-2008 döneminde dünya mal ihracatındaki payının yüzde 8,1'den yüzde 11,2'ye çıktığını vurgulayan Yılmaz, "İKT içi ihracatın yapısına bakıldığında, yüzde 29 düzeyinde petrol, yüzde 27 düzeyinde imalat ve sanayi ürünleri, yüzde 17 ile de tarım ürünlerinin önde geldiği görülmektedir. Bunun için üye ülkelerin ürün kalitesinin artırılması, uluslararası rekabete hazır hale gelebilmeleri ve bu suretle üye ülkelerin ticarette tercihlerini birbirleri lehine kullanmaları önem arz etmektedir" dedi.
"Onay işlemlerinde son aşamasındayız"
İslam ülkeleri arasındaki ticareti serbestleştirmeye yönelik hazırlanan Tercihli Tarife Protokolü'nün (PRETAS) yürürlüğe girdiğini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:
"PRETAS'ı tamamlayıcı nitelikteki Menşe Kuralları Anlaşması'nın bir an önce yürürlüğe girmesini, İKT içi ticaretin artmasında çok önemli görüyorum. Bu iki anlaşma, İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Sisteminin kurulmasını ve ülkelerimiz arasında ticaretin serbestleşmesi çabalarını kalıcı hale getirecektir. Bu bağlamda, ticaret altyapımızın güçlendirilmesinde, 'İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü Tüzüğü'nün hayata geçirilmesini önemli görüyorum. Bu konuda Türkiye onay işlemlerinde artık son aşamaya gelmiş durumdadır. Enstitünün kuruluş işlemlerini yerine getirecek olan Türk Standartları Enstitüsünün gerekli hazırlıklara başladığını buradan tüm kardeşlerime bildirmek istiyorum. Somut gelişmelerin yaşandığı bu alanda tüm üye ülkelerimizi söz konusu tüzüğü en kısa zamanda imzalamaya ve onaylamaya davet ediyorum. Bu önemli konuda üye ülkelerin inisiyatif alması, dünyanın her yerindeki Müslüman insanların ihtiyaçlarına verecek bir sistemi geliştirmeleri gerekmektedir."
Kriz sonrası dönemin İKT üyesi ülkelerin lehine gelişmesi için, ekonomik krizin en önemli ayaklarından biri olan gıda krizlerine karşı ticaret bağlarını güçlendirmenin önemine değinen Yılmaz, tüm üye ülkeleri, sağlam bir ticaret altyapısının oluşturulacağı bir sistemin hayata geçirilmesi için katkıda bulmaya çağırdı.
Yılmaz, fakirlikle mücadele kapsamında bu yıl İSEDAK görüş alışverişi oturumunun ana konusu olan "Tarım ve kırsal kalkınma" temasını tüm üye ülkelerle çalışmayı düşündüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Türkiye şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da İSEDAK çerçevesinde yürütülen tüm işbirliği çabalarına gerekli desteği sağlamaya, ticaret potansiyelimizi harekete geçirmeye, fakirlikle mücadelede dayanışmanın güçlendirilmesine ve ortak sorunlarımızı diğer küresel platformlara da taşıyarak çözümler aramaya devam edecektir."
Toplantıya 100'den fazla delege katılıyor
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi'nin 26. toplantısına Türkiye, Suudi Arabistan, Filistin, Senegal, Kuveyt, İran, Kamerun, Pakistan, Katar, Endonezya ve Sierra Leone'dan toplam 100'den fazla delege katılıyor.
Toplantıda İKT on yıllık eylem planı ve İKT üyesi ülkeler arasında ticari ve ekonomik işbirliğini artırmaya yönelik eylem planının uygulanması konusunda yapılacak çalışmalar ele alınacak.
Toplantı üç gün sürecek.