IŞİD'e karşı yeni sınır önlemi

Arınç, "DAEŞ (IŞİD) tehdidine karşı teröristlerin geçiş noktalarını engellemek ve bunun için fiziki engellerin alınmasıdır. Sınırda fiziki güvenlik sistemi kurulacaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Arınç, Ceylanpınar'da 2 polisin şehit edilmesi konusunda "Apocu fedai timinin, gerçekten PKK bağlantısı olup olmadığı, yoksa bireysel olarak mı bu eylemi yaptıkları, propagandaya yönelik olarak mı böyle bir duyuruda bulundukları konusu hem istihbaratımız, hem de güvenlik güçlerimiz tarafından süratle araştırılıyor ama neresinden bakarsak bakalım, bir terör örgütünün işlediği bir terör suçudur. Kan dökülmüştür. Dökülen kan, polislerimizin aziz kanıdır. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum ve mutlaka bunu yapanlar karşılığını göreceklerdir" dedi.

"Sınırda fiziki güvenlik sistemi kurulacak"

Bülent Arınç "Suriye sınırında yaşanan olaylara ilişkin entegre bir sınır sistemini veya sınır fiziki güvenlik sistemini bugünkü sunum içerisinde detaylı olarak, özellikle Suriye sınırımızdan sorumlu tutulan Bakanlar Kurulu Kararımızla Milli Savunma Bakanlığımız ve bazı konularda yetkilendirilmiş olan İçişleri Bakanlığımızın müşterek bir sunumu olarak dinlemiş olduk. Burada asıl önemli olan DAEŞ tehdidine karşı teröristlerin geçiş noktalarını engellemek ve bunun için fiziki engellerin alınmasıdır. Sınırda fiziki güvenlik sistemi kurulacaktır."

"DAEŞ'e karşı hükümeti yeterli mücadeleyi yapamadığı" algısı üzerinden propaganda amaçlı, etkili bir kampanya yürütüldüğünü vurgulayan Arınç, "Bu alçakça bir yalandır. Hiçbir noktası doğru değildir. DAEŞ, Türkiye'nin lanetlediği bir terör örgütüdür. Ülkemiz terörün her türüyle olduğu gibi bu terör örgütüyle de mücadele etmeye kararlıdır" diye konuştu.

600'e yakın kişi gözaltına alındı

Başbakan Yardımcısı Arınç, 1 Ocak 2015'ten bu yana 600'e yakın kişinin DAEŞ terör örgütü ile bağlantılı olabilecekleri şüphesiyle gözaltına alındığını bildirdi. Bunlardan 102'sinin tutuklanarak cezaevine gönderilğini kaydeden Arınç, "Temmuz 2015 tarihinden itibaren Suriye'de radikal tabir edilen gruplara katılım bin civarındadır. DAEŞ'e katılanları kastediyorum. PYD'ye katılanların sayısı da bin 500, 2 bin civarındadır" bilgisini verdi.

Koalisyon görüşmeleri

Arınç, CHP ile yürütülen koalisyon görüşmeleri ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Bundan sonra CHP ile yapılan görüşmenin bundan sonraki aşaması şudur; biz birkaç arkadaşı daha ilave ederek her iki heyete, Sayın Koç ile tekrar bir toplantı yapacağız. Bu toplantı önümüzdeki pazartesiden itibaren olacak. Ama CHP, 'Ne zaman, şu gün, şu saatte, şu arkadaşlarla toplanalım' derse, biz burada kabul durumundayız. Bu görüşmeler devam edecek."

"TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağrılmasında fayda yok"

Başbakan Yardımcısı Arınç "Biz şahsen hükümet olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin olağanüstü toplantıya çağrılmasında bir fayda görmüyoruz. Çünkü böyle bir toplantı yapıldığı takdirde siyasi partiler arasında öylesine büyük tartışmalar yaşanabilir ki mecrasından sapar ve hiç ümit etmediğimiz bir davranışla karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

"HDP'liler neden orada yoktu?"

Arınç, olay yerinde polisin neden olmadığı konusunda eleştirilere şu sözlerle cevap verdi:
Polis yoktu diyenlere başka bir şey daha sormak istiyorum. HDP’lilerden ve belediye yetkilerinden birisi yoktu aralarında. Tüm bu soruların yanıtlarını bulacağız. Hâlâ hükümeti hedef alan ve kan üzerinden terör örgütü propagandası yapanların dikkatli olmasını diliyorum. Fevkalade bir algı operasyonu yapılıyor ve Türkiye DAEŞ’e müdahilmiş algısı yapılıyor. Tüm kayıtlar gösteriyor ki Suruç’ta her gün en az 3 gösteri yapılıyor ve açıklamalar yapılıyor. Açıklama yapanlar da HDP yöneticileri. Neden orada yoklardı? Herkesin dikkatli olmasını diliyorum. Hükümetimiz görev başında.

Bu konularda ilginizi çekebilir