Işık: 113 ürün yasaklandı, 9 milyon lira ceza kesildi
Bakan Işık, 2015 yılında 95.029 ürünü denetlediklerini bildirerek, bunlardan 113'ünün yasaklandığını açıkladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "2015 yılında denetimler sonucu 24,722 ürün arasından insan sağlığı, can ve mal güvenliği için risk oluşturan 113 ürünün piyasaya arzını yasakladık. Ayrıca tespit edilen uygunsuzluklar neticesinde toplam 9.1 milyon TL idari para cezası uyguladık" dedi.
'Yerli otomobilde seri üretime 2020'den önce geçilecek'
Işık Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesiyle ilgili sunumunda, "Yerli otomobil için TÜBİTAK bünyesinde şu ana kadar 4 farklı prototip üretildi. Yılın sonunda 30 adetlik test filosu oluşturmayı, 2018 Haziran ayı gibi aracın tanıtımını yapmayı ve 2020 yılından önce de seri üretime geçmeyi hedefliyoruz" dedi.
İlk milli yer gözlem uydusu GÖKTÜRK2'nin uzaydaki üçüncü yılının bittiğini söyleyen Işık, "Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi'ni 2019'da tamamlayacağız. İlk milli haberleşme uydumuz olacak TÜRKSAT 6A'yı da 2020'den önce uzaya fırlatmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Ar-Ge'ye reform geliyor
Ar-Ge reform paketi ile araştırma ve geliştirme alanlarındaki projelerin hız kazanacağını da vurgulayan Işık, Ar-Ge teşvikleriyle ilgili rakamsal bilgileri de şöyle verdi:
"Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısını daha önce 50'den 30'a düşürmüştük. Şimdi belirli sektörler için burakamı 15'e düşürmeyi planlıyoruz.. TÜBİTAK'ın Ar-Ge teşvik programı kapsamında bugüne kadar 3,200 projeye 516.4 milyon TL hibe desteği sağladık"
Işık Mart ayında başlayacak KOBİ gelişim destek programı ile işletmelere 300 milyon TL'si hibe olmak üzere 1 milyon TL destek sağlanacağını da belirtti.
Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi (BAMS) projesini de çok önemsediklerini dile getiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, bu çalışmayla bakanlığın vatandaşlara, girişimcilere ve sanayicilere en doğru hizmeti en kısa sürede vermesini hedeflediklerini söyledi. Fikri Işık, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde, zaruri olmayan belgeleri talep etmekten vazgeçiyoruz. Kalan belgelerin ise sadece yüzde 5’ini ıslak imzalı olarak isteyeceğiz." dedi.
Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetlerinin sanayi ürünleriyle ilgili kısmının yaklaşık yüzde 70’inin bakanlık tarafından yürütüldüğünü kaydeden Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti: "PGD faaliyetlerini, sadece tüketici hakları açısından değil, kaliteli üretim yapan sanayicimizin haklarını korumak açısından da çok önemsiyoruz. 2015 yılında, 95.029 farklı marka/model ürünü denetledik. Denetimler sonucunda uygunsuz bulunan 24.722 ürün arasından insan sağlığı, can ve mal güvenliği için risk oluşturan 113 ürünün piyasaya arzını yasakladık, daha önce arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verdik. Ayrıca tespit edilen uygunsuzluklar neticesinde toplam 9,1 milyon TL idari para cezası uyguladık. Kurduğumuz Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı ve internet üzerinden vatandaşlarımızın ihbar ve şikayetlerini Bakanlığımıza en kolay şekilde ulaştırmalarını sağlamaya başladık."