Işık Projesi'yle ilk prototip uçak hazır
Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Babaoğlu, Işık Projesi'nin ilk milli proje olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını belirtti
ESKİŞEHİR - Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, "Işık Projesi tamamen mili savunma sanayi kuruluşlarımızın desteği ile Hava Kuvvetleri'nin imkanlarıyla gerçekleştirilen ilk proje olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor" dedi.
Orgeneral Babaoğlu, Eskişehir'deki 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda düzenlenen RF-4E uçakları modernizasyonu kapsamındaki Işık Projesi ilk prototip uçak teslimi töreninde yaptığı konuşmada, Türk Hava Kuvvetleri'nin kuvvet yapısı ve planı çerçevesinde 2020'li yıllara kadar envanterinde kalması gereken 18 adet RF-4 uçağının daha emniyetli ve daha etkin görev yapabilmesi amacıyla yapısal yenileme ve kısmi aviyonik modernizasyona tabi tutulması için Işık Projesi'ni başlattığını kaydetti.
Projenin F4-2020 Modernizasyonu projesinden kazanılan teknolojik altyapı ve bilgi birikimi kullanılarak milli savunma sanayi kuruluşlarının desteğiyle 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda yapılmasının herkes için gurur vesilesi olduğunu ifade eden Orgeneral Babaoğlu, şöyle konuştu:
"Bu süreçte özellikle basit bir aviyonik mimariye sahip RF-4E uçaklarının günümüz askeri havacılık teknolojisine paralel olarak geliştirilen yazılım tabanlı yeni aviyonik tasarımında projede görevli pilotlarımızın savunma sanayi firmalarımızın ve 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nın tecrübe ve teknik potansiyelinin bir sinerjiyle birleştirilmesini ve böylelikle ortaya konan tasarımdaki başarıyı memnuniyetle karşılıyorum.
Modernizasyon projelerinin doğasında her zaman öngörülemeyen riskler mevcuttur. Işık Proje'sinin ihtiyaçlarının karşılanmasında yaşanan küçük çaplı sorunlara rağmen modernizasyon faaliyetlerinin aksaksız ve koordineli bir şekilde yürütülmesinde, proje faaliyetlerinin yönetiminde, kontrolünde, takibinde, koordinasyon ve uygulama alanlarında görev almış tüm Hava Kuvvetleri personeli ile ilgili diğer kurum ve kuruluşları gönülden kutluyorum."
"Hava Kuvvetleri'nin imkanıyla gerçekleştirilen ilk proje"
Orgeneral Babaoğlu, milli savunma sanayinin geliştirilmesi, koordine edilmesi ve bugün ulaşılan birçok konuya ön ayak olmasından dolayı Savunma Sanayii Müsteşarlığı personeline gönülden teşekkür ettiğini belirterek, onların gayretlerinin Türk savunma sanayinin milli ürünler üretmek ve tasarlamakta büyük desteği olduğunu bildirdi.
Bu konunun hiçbir zaman göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Orgeneral Babaoğlu, şöyle devam etti:
"1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı ve milli savunma sanayi firmalarının bu projeden kazandığı tecrübelerin hemen ilk etapta 16 adet F4-E uçağının kısmi aviyonik ve yapısal iyileştirilmesini kapsayan ve halihazırda devam eden Şimşek Projesi'nin etkinlikle tamamlanmasına, sonrasında ise Hava Kuvvetlerinin diğer yapısal ve aviyonik modernizasyon projelerine katkı sağlayacağını değerlendiriyorum. Sonuç olarak Işık Projesinin, tamamen mili savunma sanayi kuruluşlarımızın desteği ile Hava Kuvvetleri'nin imkanlarıyla gerçekleştirilen ilk proje olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Bu modernizasyon sonrasında keşif uçaklarımızın sahip olduğu yeni kabiliyetlerin Türk Hava Kuvvetlerine verilecek keşif görevlerinin daha etkin ve emniyetli bir şekilde başarılmasına büyük bir katkı sağlayacağına inandığımı özellikle belirtmek istiyorum."
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar
Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile müşterek yapılan çalışmalar sonucunda bugün ilk prototipi tamamlanan F-4 uçaklarının yanı sıra C-130, T-38 ve F-16 uçaklarının modernizasyonlarının Türk savunma sanayi şirketleri ve Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlıklarının işbirliğiyle gerçekleştirilmesine yönelik önemli projeler başlatıldığını ifade eden Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, şöyle konuştu:
"Büyük bir memnuniyetle görmekteyiz ki geçmiş yıllarda yabancı şirketlerin ana yükleniciliğinde karşılanmış olan benzeri uçak modernizasyonu ihtiyaçları artık yazılım ve donanım, tasarım ve imalatı olarak tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilmektedir. Burada özellikle uçakları kumanda eden görev bilgisayarları ve üzerlerindeki yazılımların milli olarak geliştirilmesinin Türk Silahlı Kuvvetleri adına çok önemli bir teknolojik yetenek olarak kazanılmış bulunulduğunu ifade etmek isterim. İlk planlamalarda yabancı bir ana yüklenici eliyle yaptırılması planlanan ikinci paket F-4 uçaklarımızın modernizasyonunun bugün başarılı sonuçlarına şahit olduğumuz şekilde Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından gerçekleştirilmesi yönündeki iradeniz için sizlere müteşekkiriz."
"Bugün sağlanan başarı, bundan böyle uçak modernizasyonları konusunda dışarıya bağımlılığımızı sona erdirme yönünde çok önemli bir adımı oluşturmaktadır" diyen Bayar, Hava İkmal Bakım Merkezlerinde bu projeyle ilgili geliştirilen kabiliyetin Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçları doğrultusunda savunma sanayi ile entegre edilmesi ve müteakip projelerde etkin kullanımının sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.
"Modernizasyon haziran 2010'a kadar tamamlanacak"
1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Tümgeneral Semih Birdoğan da projenin bundan sonraki aşamalarında, 2009 yılı sonuna kadar 4, Haziran 2010'a kadar ise 12 uçağın modernizasyonunun tamamlanıp toplam 18 uçağın birliklerine tesliminin planlandığını belirtti.
Tümgeneral Birdoğan, kendisine verilen her türlü görevi başarıyla yerine getiren 1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nın, edindiği tecrübe ve kazanımların ışığında, artan motivasyon ve enerjisiyle bundan sonra da tüm projelerde var gücüyle çalışmaya devam edeceğini kaydetti.
Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu da 18 Ekim 2004 tarihinde imzalanan Işık Projesi'nin Türk Hava Kuvvetleri'nin harekat ihtiyaçları doğrultusunda 18 adet RF-4E uçağının aviyonik ve yapısal modernizasyonunu kapsadığını anlatarak, bugün gelinen aşamada ilk iki uçak üzerinde yapılan çalışmaların başarıyla tamamlandığını bildirdi.
Çavdaroğlu, Türk mühendis ve teknisyenleriyle gerçekleştirilen bu ilk uçak modernizasyonu projesinde, 1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nın yapısal iyileştirmeler ve uçak üzeri entegrasyon faaliyetlerini, Aselsan'ın aviyonik ve haberleşme sistemlerinin yenilenmesi, operasyonel uçuş yazılımının geliştirilmesi ve modernize edilen sitemlerler ile Mikes firması tarafından geliştirilen radar ikaz alıcısı sitemini bu yazılıma entegrasyon faaliyetlerini, Mikes firmasının da radar ikaz alıcısı sistemini tasarımı ve geliştirilmesi faaliyetlerini gerçekleştirdiğini kaydetti.
"Proje faaliyetleri başarıyla tamamladı"
Mikes firması Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Kahramangil de 1987 yılından bugüne elektronik harp alınında faaliyet gösteren firmalarının üretiği kendini koruma sistemlerinin, Türk Hava Kuvvetleri savaş uçaklarını başarıyla koruduğunu söyledi.
Mikes'in elektronik harp projelerinde elde ettiği tecrübe ile Işık Projesi kapsamında üstün kabiliyetli milli bir elektronik harp sitemini geliştirdiğini ifade eden Kahramangil, "1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı ve Hava Lojistik Komutanlığı ile yakın bir koordinasyon içerisinde çalışarak Işık Projesi faaliyetleri başarıyla tamamlamıştır" dedi.
Konuşmaların ardından Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, 1'inci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Bülent Kocababuç ve 7'inci Ana Jet Üs komutanı Tuğgeneral Kazım Öngül'e modernizasyonu tamamlanan uçakların teslim belgelerini verdi.
Orgeneral Babaoğlu, projede katkıları bulunan 1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Tümgeneral Birdoğan, Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Çavdaroğlu ve Mikes Yönetim Kurulu Başkanı Kahramangil'e de birer plaket verdi.