İşletmelerde ağızları bıçak açmıyor
KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH
Sanayi sektöründe herkes suskun. İşletmelerde ağızları bıçak açmıyor. Girişimci yatırım, işletmeci sağlıklı üretim yapamamaktan şikayetçi. Kısacası, özverili davranmasına ve de alınması gerekli her türlü önlemi almış olmasına karşın, kentteki çoğu sanayi kuruluşu aylardan beri kan kaybetmekten kurtulamıyor.
Özellikle tekstil, mobilya, metal, makine, inşaat sektörleri, krizin faturasını pahalıya ödeyen sektörler. Öteki sektörlerde de durum vaziyeti bundan pek farklı sayılmaz. Hemen tüm sektörlerde, özellikle üretim ve istihdamdan yana ciddi sorunlar yaşanıyor. Önce durgunluk, sonra küresel finansal kriz, sadece üretim ve istihdamı değil yatırımları da fena vurmuş. Aylar var ki ne organize sanayi bölgeleri (OSB), ne de ilin yatırıma susamış kesimlerine tek çivi bile çakılmamış.
Oysa sanayici krize rağmen üretmenin, ürettiğini satarak reel geliri artırmanın yollarını arıyor. Girişimci; engeller kalksın, ekonomiye istikrar gelsin; önünü görebilsin istiyor. Görebilsin ki kollar sıvasın, yeni fabrikalar kursun, yeni tezgahlar getirsin istiyor. Dahası… Üretsin, istihdam yaratsın ürettiğini satarak kendini yenilesin, çıtayı daha yükseklere taşısın istiyor. Oysa önünü göremiyor. Ne yazık ki bu gidişle, pek de kolay göreceğe benzemiyor.
Çok değil, üç yıl öncesine kadar toplu fabrika temelleri atıp, toplu açılışlar yapan Kayseri OSB'de herkes suspus… Onca işletmeyi üretime açmanın sevinci belleklerde sadece tatlı bir anı olarak kalmış. Üzüntüsü ses tonuna yansıyan OSB Başkanı Ahmet Hasyüncü bakınız ne diyor: "Geçen yılın ocak ayı ile bu yılın ocak ayı arasında bölgedeki enerji tüketiminde yüzde 15 azalma oldu. Çalışanların sayısı 50 binlerden 30 binlere düştü. Fabrikalara önceden 'işçi alınacak' yazısı asılırdı. Oysa şimdi, 'satılık' ya da 'kiralık işyeri' yazısı asılıyor."
Krizin etkisine bir başka tepki de ticari çevrelerden… Dilerseniz, bir de Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci'ye kulak verelim: "Kriz ortamlarında sanayiciye vergi muafiyeti getirilmesi gerekir. Ancak, hükümet hiç oralı olmuyor. Sanayici ve tüccara yolunacak kaz gözüyle bakılıyor. Sanayiciye, işadamına biraz destek verilse, krizden kurtulacak güce sahip olduğu hemen görülecektir. Dışlamak bir yana, istihdam yaratan sanayicinin heykeli dikilmelidir."
Sahi; doğru söze ne denir?..