İSO seçimleri ilklere sahne oldu

İstanbul Sanayi Odası seçimlerinde sandıktan sürpriz sonuçlar çıktı. Kıran kırana geçen seçimlerin sonunda dev firmalardan bazıları meclise giremedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - NACE kodlaması tartışmaları nedeniyle ertelenen İstanbul Sanayi Odası (İSO) seçimleri, önceki gün Cevahir Kongre Merkezi'nde yapıldı ve sandıktan son derece ilginç sonuçlar çıktı. İstanbul iş dünyasında, onbinlerce firmanın sandık başına gittiği seçimlerde kıran kırana bir rekabet yaşandı. Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ve Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan yeniden meclise girmeye hak kazanırken, Arçelik, Borusan ve Şişecam gibi sanayinin dev kuruluşları sandıktan çıkamadı. Yönetim Kurulu Başkanlığı'na adaylığını günler öncesinden açıklayan Erdal Bahçıvan ile Oda'nın muhaliflerinden Adnan Dalgakıran ve İsmail Gülle gibi isimlerin ittifak içinde olduğu gözlenen seçimlerde, sandıkların açılmasının ardından, bir çok ilk yaşandı. İSO'nun kurucusu olan ve Türk sanayinin önde gelen şirketleri sandıktan çıkamadı.

34. Meslek Komitesi'nde yarışan, Koç Grubu'na bağlı şirketlerden Arçelik'in temsilcisi Salih Aslantaş, rakipleri Saruhan ve Gedik şirketlerinin temsilcilerine mağlup olurken, 21. Meslek Komitesi'nde Sabancı'nın şirketi Brisa seçimi kaybetti. Aynı şekilde Şişecam, Borusan, Kale Kilit gibi sanayi devleri de sayım işleminin tamamlanmasının ardından büyük bir şok yaşadı.

10. Komite'de kuradan Sesli çıktı

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) eski Başkanı Hazim Sesli ile İSO Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Tanrıverdi'nin aday olduğu 10. Meslek Komitesi'nde çok ilginç bir gelişme yaşandı. Sesli ile Tanrıverdi'nin oyları eşit çıkınca, sayım yeniden yapıldı. Ancak sonuç değişmeyince bu kez Sandık Başkanı tarafından kura çekimi yapıldı ve kazanan isim Sesli oldu. Tanrıverdi ise 11. Meslek Grubu'nda sandıktan çıkarak, meclise yeniden girme hakkını elde etti. Ayrıca, kesin olmayan sonuçlara göre, mevcut yönetimden Nuri Tuna, Armağan Şakar gibi isimler seçimi kaybederken, 31. Meslek Grubu'nda yarışan Yönetim Kurulu Üyesi Ural Tiryakioğlu ise listelerin bölünmesi nedeniyle yapılan kura çekiminde yeniden meclise girmeyi başardı.

Rekabetin en fazla yaşandığı grup olan 16. Meslek Komitesi'nde ise Ülkü Büyükgönenç, Fatma Saral ve Mehmet Nuri Görenoğlu meclise yeniden girmeye hak kazanan isimler olurken, TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer sandıktan çıkamadı.

Seçimlerin en ilginç gelişmelerinden biri ise Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) eski Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın ilk kez İSO Meclisi'ne girmesi oldu. 35. Meslek Komitesi'nden, Alarko CEO'su Ayhan Yavrucu ile ittifak yapan Vardan, İSO Meclisi'ne girme yetkisi alan isim olurken, halefi MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'ın destek için salona gelmesi dikkat çekti.

Büyük başkan bizi yemeğe götür

[PAGE]

 

Büyük başkan bizi yemeğe götür

İzdihama meydan vermemek için her türlü önlemin alındığı salonda, sabah saatlerindeki sakinlik, öğleden sonra yerini kalabalığa bıraktı ve birçok sandıkta tek listeyle seçime gideceğini sanan şirketler, şok yaşarken, saatlar 15.00'i gösterdiğinde bile, bazı sandıklara rakip listelerin geldiği görüldü. Gün boyu salon dışında Erdal  Bahçıvan ile bir araya gelen Adnan Dalgakıran'ın öğleden sonra ortalarda görülmemesi dikkat çekti ancak, Dalgakıran'ın, ailesinden aldığı bir hastalık haberi nedeniyle salonu terk ettiği anlaşıldı. Tüm sandıklarda oy işlemlerinin tamamlanmasının ardından, saatler 19.00'a yaklaşırken, ittifak içinde olan gruplar, başkan adayı Erdal Bahçıvan'ın etrafında toplanmaya başladı. Herkesle tek tek tokalaşan ve tebrikleri kabul eden Bahçıvan'ın son derece mutlu olduğu gözlenirken, bazı kişilerin Bahçıvan'a hep bir ağızdan, "Başkan bizi yemeğe götür" diye bağırdıkları duyuldu.

Dalgakıran'a karşı seçimi kaybetti

Daha önceki seçimlerde Adnan Dalgakıran'ın listesinden İSO Meclisi'ne giren sayılı kadın adaylardan Merih Eskin, bu kez Dalgakıran'ın rakibi oldu. Kendi yaptığı listeyle seçimlere bağımsız giren ve sandık başına kızıyla birlikte gelen Eskin, rakipleri karşısında kaybederek, meclise veda etti. Küçük: Teamüllere uygun davranıyorum Oy verme işlemleri devam ederken DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, yeniden başkan adayı olup olmama konusunda halen bir karar vermediğini söyledi. Kendisine yapılan eleştirilerin haksız olduğunu savunan Küçük, "Adaylığım konusundaki kararımı 29 Mayıs'a kadar açıklayacağım. Bu Oda teamüllerine uygun bir durum" ifadelerini kullandı.

Terbiyeli geldik terbiyeli gidelim

[PAGE]

 

Terbiyeli geldik terbiyeli gidelim

Oy sayımının ardından, Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Tanrıverdi ile Erdal Bahçıvan arasında kısa süren bir gerginlik yaşandı. Tanrıverdi, yanına gelerek, kendisini tebrik eden Bahçıvan'a, "Son dakikaya kadar yaptığınız numaralara rağmen kazandım" diye çıkışınca, Bahçıvan, "Terbiyeli geldik, terbiyeli gidelim" yanıtını verdi.

Olaydan sonra DÜNYA'ya konuşan Tanrıverdi, seçim atmosferi içinde kısa bir tartışma yaşandığını ve Bahçıvan'la aralarında bir dargınlık ya da kırgınlık olmayacağını söyledi. Tanrıverdi, "Kendisi benim yanıma son derece nazik bir şekilde tebrik etmeye geldi. Ancak seçimlerde şahsıma yapılan haksızlıklar nedeniyle sinirli olduğum için beklenmedik bir tepki verdim" diye konuştu.

Bahçıvan: Sanayici sandığına sahip çıktı Seçimlerin ardından DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Erdal Bahçıvan, diğer tarafta İTO seçimleri olmasına rağmen, sanayicinin oy kullanmaya gelerek sandığına sahip çıktığını söyledi. İSO'nun yeni oluşacak meclisinin önümüzdeki dönem katma değer yaratmada daha da ileri gideceğini dile getiren Bahçıvan, "Burası farklı bir okul. Bu okul, 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarına önümüzdeki dönem çok daha fazla değer katacak" ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanlığı için Zeynep Bodur Okyay'ın ismi geçiyor

[PAGE]

 

Meclis Başkanlığı için Zeynep Bodur Okyay'ın ismi geçiyor

İstanbul Sanayi Odası'nda gözler Yönetim Kurulu Başkanı'nın kim olacağına çevrilmişken, Meclis Başkanlığı için ise bu makama çok da uzak olmayan bir ismin öne çıktığı belirtiliyor: Zeynep Bodur Okyay. Bazı meclis üyelerinin halen Meclis Başkan Vekili olan Okyay'a başkanlığa aday olması için ısrarcı olduğu söyleniyor. Adaylık konusunda net bir karar vermediği belirtilen Okyay'ın önceki günkü seçimlerin sonuna kadar Kongre Merkezi'nden ayrılmaması "Adaylığa sıcak bakabilir" yorumlarına neden oldu.

İTO seçimlerinde İbrahim Çağlar'a büyük destek

İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) yeni dönemin İTO meslek komitesi ve meclis üyelerini belirlemek için Türk Telekom Arena Stadyumu'nda yapılan seçimlerde İbrahim Çağlar'ı destekleyen grup büyük çoğunlukla seçildi. Çağlar'a karşı aday olduğunu açıklayan isimlerden Abdullah Tever ise 68íinci meslek komitesinde seçimi kaybetti. Seçimlerde bir iki ufak itiraz dışında sorunsuz bir süreç yaşandı. İtiraza konu olan olaylar ise pusulaların yazım şekli oldu. İTO'da 29 Mayıs'ta yönetim kurulu üyeleri, başkan ve TOBB delegeleri seçilecek. Süreci değerlendiren İTO Başkan Yardımcısı Şekip Ağdaviç, sürecin beklentilere uygun ve temiz bir şekilde sonuçlandığını söyledi. İbrahim Çağlar'ın desteklediği ve İbrahim Çağlar'ı destekleyen grubun iyi netice aldığını dile getiren Ağdaviç "Katılım seviyesi makuldü. Özellikle birden fazla mesleğin olduğu komitelerde katılım daha yüksek oldu. Netice itibariyle herhangi bir aksilik olmadan Türkiye'nin en büyük odası şanına yakışır bir seçim süreci yaşadı. İbrahim Çağlar'ın rakibi olan aday açık bir farkla seçimi kaybetti. Zaten daha önce meclise girmemiş kişilerin oda başkanlığına aday olması görülmüş bir şey değildi. O konuda çok net bir duruş sergilendi. Bu anlamda da beklentiler karşılandı. Bu şekilde İbrahim Çağlar'ın başkanlığında yönetimin oluşturulması bekleniyor. 248 meclis üyesinden oluşacak yeni mecliste büyük çoğunlukla İbrahim Çağlar başkan olur. Bunun için 125 oy yeterli olsa da tamamına yakınının Çağlar lehine oy kullanması bekleniyor" dedi.