İsrafı önleyecek projenin ilk adımı Sancaktepe'de atıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - 'Sofrada Sıfır Artık' projesi ile israf, aşırı tüketim, çevre sağlığı ve sosyal sorumluluklarımız konusunda toplumda bir farkındalık oluşturulması amaçlı çalışmalarını sürdüren Sancaktepe Belediyesi tarafından "Hayatta (Sağlıkta, Sofrada, Zamanda) İsraf Sempozyumu” düzenlendi. Böylelikle israfı önlemek ve sorumluluk bilinci yaratmak adına gerçekleştirilecek Türkiye genelindeki projenin ilk adımı atıldı… 
 
İsrafın ülke ve aile bütçesine zararının önlenmesine destek amaçlı Sancaktepe Belediyesi, vatandaşları bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye devam ediyor. Bir süre önce başlayan "Sofrada Sıfır Artık” kampanyası ile ilçede bir dizi çalışmalar devam ederken, Samandıra Kültür Merkezi'nde "Hayatta (Sağlıkta, Sofrada, Zamanda) İsraf Sempozyumu” düzenledi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da katıldığı sempozyumun açılış konuşmasını Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem yaptı. 
 
Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem: "İsraf her türlü kaynak ve imkânı lüzumsuz ve bilinçsiz olarak kullanmak demektir. Bundan kurtulmanın yolu bireysel ve sosyal bilinçlenmeye, devletin duyarlılığına, halkı ile devletin işbirliği yapmasına bağlı. Bugün değerli hocalarımızın teşrifleriyle israf noktasında destek olacağız. Ekonomik seviyesi yüksek devletlerin çöpe attıkları gıda maddeleri yeterli üretildiği takdirde dünyanın dört yanında açlıkla savaşan milyonlarca insanı sefaletten kurtaracaktır. Güzel Sancaktepe'mizde huzurla yaşamak, gelecek nesillere güzel şeyler bırakmak istiyorsak devlet ve millet olarak israfın her türlüsünden kurtulmanın çarelerini aramalı ve bulmalıyız" dedi.
Projeye destek veren kuruluşlar arasında bulunan ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz: "Tarım ve Köyişleri Bakanlığının verilerine göre ülkemizde günde 123 milyon adet 200 gramlık ekmek üretiliyor. Bunun sadece 116-117 milyonu tüketiliyor. Ne yazık ki 6,1 milyon ekmek yani 450-500 bin ton buğday her sene israf ediliyor, çöpe atılıyor" dedi. 
 
İnsanların, yeme-içme ve giyim-kuşamda olduğu gibi, zaman, sağlık ve çevre gibi konularda israfının dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirten İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu: " Bugün Sancaktepemiz çok güzel bir sorumluluk projesine ev sahipliği yapıyor. Sancaktepe'lileri yürekten tebrik ediyorum. Bu toplumca sahiplenmek zorunda olduğumuz bir proje. Sancaktepe'den böylesine önemli destek gelmesi gücümüzü ve inancımızı arttırıyor. Yakın tarihimize baktığımızda soframızdaki bu nimete hasret olduğumuz kıtlıkla savaştığımız günleri hatırlamak mümkün. Dünü ve bugün dünyada yaşananları unutmamak için nimetin kıymetini bilmeliyiz. Bu konuda toplumsal duyarlılık geliştirmeli bilinçlenmeliyiz. Her yıl 1.5 milyar TL'lik israfımız var. Hep birlikte ülkemize, insanımıza, ekmeğimize sahip çıkalım. Tüm dünyadaki sınırlı kaynakları dikkatlice kullanılmalıyız. Gıda israfı ve tüketici alışkanlıkları aile ortamında başlıyor ve bu noktada ailelere önemli sorumluluklar düşüyor " açıklamasında bulundu.
 
Moderatörlüğünü İTÜ Maden Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural'ın yaptığı sempozyumda, katılımcılar konu ile ilgili sunumlarını yaptı. Konuşmacılardan, Prof. Dr. Hamit OKUR ( İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü), "Hayatımızda İsraf ve İktisadın Yeri"; Prof. Dr. Âdem ESEN (İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektörü "Tüketim Kalıpları ve Değerlerimiz"; Prof. Dr. Talat SAKALLI (Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı) "İslam Dininin İsrafa Bakışı"; Prof. Dr. Bülent NAZLI (İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı), " Beslenmede Ekmeğin Önemi ve İsrafının Önlenmesi" konulu tebliğlerini sundular. 
Tüm konuşmacılar, israfın hem kişisel planda, hem de toplumsal boyutta maddi ve manevî pek çok zararları olduğunu belirterek bu konuda daha bilinçli olunması gerektiğini belirtti.