İşsizlikle mücadele için girişimciliğin güçlenmesi gerek
Sanayi Bakanı Ergün, "teknolojik ve yenilikçi fikri olan gençlerimize kefilsiz, karşılıksız, geri ödemesiz 100 bin liraya kadar hibe desteği sağlıyoruz" dedi.
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu yıl "Tekno girişim Sermayesi Desteği" adı altında genç girişimcilere yönelik çok önemli bir proje başlattıklarını belirterek, "teknolojik ve yenilikçi fikri olan gençlerimize kefilsiz, karşılıksız, geri ödemesiz 100 bin liraya kadar hibe desteği sağlıyoruz" dedi. TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da girişimciler arasında kadınların oranının düşüklüğüne dikkat çekti.
Bakan Ergün, TOBB ETÜ'deki TOBB 1. Genç Girişimciler Kurulu Kongresi'nde, "İşşizlikle Mücadele için Türkiye'de Genç Girişimcilerin Güçlendirilmesi" konulu bir konuşma yaptı.
Yenilikçi fikri olan gençlere Teknoparklarda, Teknoloji merkezlerinde yer tahsisi de yaptıklarını kaydeden Ergün, "2009 yılı Nisan ayında ilk başvuruları kabul etmeye başladık, bugüne kadar 159 başvurudan 78'i uygun bulundu" dedi. Bakan Ergün, yine bu proje çerçevesinde, 2010 yılı başvurularının başladığını ve 4 Ocak 2010'a kadar başvuruları kabul edeceklerini kaydetti.
Girişimcilik oranı Türkiye'de çok düşük
Türkiye'nin çok genç bir nüfusa sahip bir ülke olduğunu ve her yıl 900 bine yakın gencin iş gücüne katıldığını bildiren Ergün, "Bizim işsizliği düşürebilmemiz için önce bu yeni katılımı eritmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. Mevcut işsiz stokunu eritmek, yeni gelenlere de iş üretmek için ekonominin istikrarlı bir şekilde büyütülmesi gerektiğini anlatan Ergün, işsizliği çözmek için de özel sektörün güçlendirilmesinin önemli bir faktör olduğunu kaydetti.
Dinamik bir girişimci topluluğunun, bir ülkenin kalkınması ve zenginleşmesi açısından önemli olduğuna dikkat çeken Ergün, "Türkiye'nin zenginliği ise çok çalışmaya üretmeye, müteşebbis gücüne bağlıdır" dedi.
Türkiye'nin, girişimcilik performansını artırması gerektiğinin altını çizen Bakan Ergün, Türkiye'de her 100 yetişkinden sadece 4,6'sının şirket kurduğunu, bu oranın, Meksika'da 19, İrlanda ve ABD'de ise 12 olduğunu ifade etti.
Bakan Ergün, OECD ülkelerinde yeni kurulan işletmeleri, tüm işletmelere oranının yüzde 11-17, kapananların oranının ise 9-14 iken, Türkiye'de bu oranının, yüzde 3,5 ve yüzde 1 düzeyinde bulunduğunu, ayrıca Türkiye'de, tüm işverenler arasında kadınların oranının ise sadece yüzde 3,3 düzeyinde bulunduğunu, bu oranların arzu edilmeyen bir tabloyu ortaya koyduğunu söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, "biz gençlerimizin sadece iş arayan değil, iş kuran gençler olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Girişimci kadınlara da ihtiyaç var
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da yaptığı konuşmada, 81 ilin 78'inde teşkilatlandıklarını ve 1500'ü aşkın üyelerinin bulunduğunu belirterek, sadece 150 üyenin kadın üye olduğunu ve bunu gelecek yıl ikiye katlamayı hedeflediklerini söyledi.
Girişimciliğin, istihdam, rekabet ve refah açılarından önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Ali Sabancı, istihdamda ortalama yaşı 29 olan Türkiye'de, 6 milyon 300 bin kadar işsiz bulunduğunu, kadınlar arasındaki işsizliğin daha yüksek olduğunu da bildirdi.
Türkiye'de 100 kişiden sadece 6'sının girişimci olduğunu belirten Sabancı, erkek girişimci sayısı 1,3 milyon iken kadın girişimci sayısının ise 80 bin düzeyinde kaldığını vurguladı.
Türkiye'de girişimcilik hakkındaki farkındalığın artırılması gerektiğinin altını çizen Sabancı, ayrıca rol model sayısının artırılarak, girişimcilerin, toplumsal dönüşümde daha aktif rol alması gerektiğini ifade etti.