İstanbul 10. milyonuncu turisti bekliyor

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bu yıl ilk defa İstanbul'un 10 milyon turist sayısını aşmış olacağını belirterek, "Şu anda ulaşmış olduğumuz turist sayısı 8 milyon 900 bini geçti" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve İstanbul Rehberler Odası (İRO) iştirakiyle gerçekleştirilen "İstanbul Dijital Platform Projesi"nin tanıtım toplantısı, Kalyon Otel'de gerçekleştirildi.  

Toplantıda konuşan İstanbul Valisi Mutlu, İstanbul için birlikte güzel bir şey yapmanın keyfini yaşadıklarını belirtti.  

Çağın artık dijital bir çağ olduğunu dile getiren Mutlu, "Bu dijital çağda, bizim de ne yapıyorsak mutlaka bunun üzerinden bir şeyler yapma zorunluluğumuz var. Bu proje, temelde İstanbul Kalkınma Ajansı temelli bir projedir" diye konuştu. 

Vali Mutlu, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 2012 yılı içinde mali destek programları kapsamına özellikle turizmle ilgili programlar aldığını ve amaçlarının şehrin turizm potansiyelini artırmak isteyenlerin bu projelerden istifade etmelerini sağlamak olduğunu anlatarak, ajansın bu kapsamda 10 milyon lira fon ayırdığını söyledi.  

Fonun 16 ayrı projede kullanıldığına ve "İstanbul Dijital Platform Projesi"nin de bu projelerden biri olduğuna işaret eden Mutlu, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 2013 yılı içerisinde de İstanbul'un turizm potansiyelini artırabilmek için 20 milyon liralık bir çağrı paketi hazırladığını ifade etti.  

Mutlu, Şubat ayından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Kültür Müdürlüğü, TÜRSAB gibi turizmle ilgilenen çeşitli kurum ve kuruluşlardan önemli bilgileri alarak, iyi bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve böylece bir web sitesi oluşturduklarını aktararak, şunları kaydetti: 

"Artık dijital çağın gereği olan bir şehir markasını ileriye taşıyabilecek yeni bir web sitemiz olsun istedik. Bugün bu web sitesini, artık şifresiz olarak girip dünyanın neresinde olursanız olun 'how to istanbul' yazdığınızda içerisinde dijital olarak yüzebildiğiniz bir ulaşım imkanını, sizlere sunmuş olduk. Bunu şu an sadece İngilizce olarak veriyoruz. Bu bir enternasyonel web sitesi ama bunu kısa süre içerisinde, farklı dillerde yenilememiz, geliştirmemiz, yeni bilgilerle de sürekli tazelememiz gerekiyor. Böylece istedik ki bu şehrin görünürlüğünü artıralım."  

"10 milyonuncu turisti heyecanla bekliyoruz"  

Mutlu, turizmcilerin İstanbul için çok iyi işler yaptığını dile getirerek, "Bu yıl ilk defa İstanbul 10 milyon turist sayısını aşmış olacak. Şu anda ulaşmış olduğumuz turist sayısı, bu sayıyı bu yıl içerisinde aşacağımızı gösteriyor. Ekim sonu itibariyle ulaştığımız turist sayısı, 8 milyon 900 bini geçti. Dolayısıyla kasım, aralık ayı içerisinde 10 milyonuncu turistimizi çok özel olarak İstanbul'da karşılamak, ağırlamak ve onu heyecanla beklemek durumundayız" diye konuştu.  

"Tanınmadan daha fazla ilerlemek mümkün değil"  

Dünyanın İstanbul'a koştuğunu ve bu yılki artış hızının 10 aylık periyotlar göz önünde bulundurulduğunda, yüzde 12'lik bir turist sayısı artışına denk geldiğini ifade eden Mutlu, hedeflerinin gelecek yıllarda 10 milyon turist sayısını daha da yukarıya çıkarmak olduğunu söyledi.  

Mutlu, bunun yolunun da daha fazla görünür, tanınır ve bilinir olmaktan geçtiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: 

"Tanınmadan, değerlerimizi dünyayla paylaşmadan daha fazla ilerlemek mümkün değil. Bu nedenle en fazla yapmamız gereken şeyin tanıtım olduğuna inanıyorum. Uluslararası kongre turizmi itibariyle baktığımızda, İstanbulumuz dünyanın şu anda 500 ve daha fazla delegenin katıldığı uluslararası toplantılarda birinci sırada. Dünyanın en büyük kongrelerine ev sahipliği yapan bir şehrimiz var. Bizim her merak edene, mutlaka bu şehirle ilgili bir şeyler söylememiz lazım. Şehri tanıma ihtiyacımızı artık bu şehrin hemşehrileri olarak da buradan giderebilirsiniz."  

Vali Mutlu, en büyük eksikliklerden birinin şehir insanının şehri tanıması ve bilmesi noktasında olduğunu anlatarak, bunun hep birlikte aşılması gerektiğini bildirdi.  

Turizmcilerin kolları sıvaması gerektiğini söyleyen Mutlu, bu kapsamda İstanbul'un tanıtım gücüne güç katacak yeni fikirlerin paylaşılmasını istedi.  

"İstanbul başlı başına bir marka"  

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da İstanbul'un bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, 2012 yılında Türkiye'de gezen vatandaş sayısının 13 milyon kişi, 2013 Ekim ayı itibariyle ise bu rakamın 16 milyona çıktığını kaydetti. 

Teknolojinin acımasız olduğunu dile getiren Ulusoy, "Mükemmel bir iş yapılmış tebrik ediyorum. Biz bu yeniliklere sektör olarak da adapte olmak zorundayız. Ama en önemlisi, bu projenin devamlılığı ve yenilenmesidir. Gelen ziyaretçinin Ayasofya'yı artık buradan öğrenmesi lazım. Tabii ki tanıtımını rehber yapacak ama gideceği yeri önceden görmesi lazım. Hava durumunu, nerede ne alışveriş yapacağını öğrenmesi lazım" diye konuştu.  

Projede emeği geçenleri tebrik eden Ulusoy, "Biz de bu işin bir parçasıyız. Olmaya da devam edeceğiz. Çünkü turizm bizim ekmeğimiz ama en önemlisi Türkiye'nin itibarı. İstanbul başlı başına bir marka" dedi.  

İstanbul'da yan yana iki kongre merkezi olduğuna dikkati çeken Ulusoy, "Bunlar kolay şey değil. Artık üniversitelerimizin eğitim çalışmaları yaptığı bir turizm anlayışını benimseyen bir İstanbul'u konuşuyoruz. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.  

"İstanbul Dijital Platform Projesi"  

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından fonlanan proje ile "www.howtoistanbul.com" internet sitesi üzerinden sanal dünyada İstanbul'un görünürlüğünü artırarak, şehir için güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak ve İstanbul'un turizm sektöründe sürdürülebilir bir cazibe merkezi haline getirilmesine katkıda bulunmak amaçlanıyor.  

Ayrıca projeyle, İstanbul'da turizm sektöründe hizmet sağlayan kurum ve kuruluşların da içinde bulunduğu, şehrin sosyal ve kültürel hayatının yansıtıldığı bir dijital platform oluşturarak, İstanbul'da turizm hizmetlerinde kalite ve erişilebilirliği artırmak, gelen ziyaretçilerin şehirde geçirdiği zamanın daha kaliteli, güvenli, keyifli ve tatmin edici olması için ihtiyaç duydukları güvenilir ve güncel bilgiyi kolayca ulaşabilecekleri şekilde, bir arada ve kendi dillerinde bulabilmelerini sağlamak hedefleniyor.  

Proje kapsamında, web sitesinde, "İstanbul Rehberi", "Şehir Ajandası", "Faydalı Bilgiler", "İstanbul Planları", "Rengarenk İstanbul", "İstanbul Lezzetleri" gibi başlıklar altında bilgiler sunuluyor. Sitede, İstanbul'un turistik, kültürel, sanatsal değerleri, sosyal yaşamı, güzellikleri ve benzeri konularla ilgili detaylı bilginin yanı sıra, tarihi, coğrafi özellikleri hakkında da bilgiler yer alıyor.  

Otel, uçak bileti arama ve satın alma modülleri, şehirde gerçekleşecek kültür sanat aktiviteleri gibi birçok bilginin bulunduğu site üzerinden e-vize ve Müzekart yönlendirmesi de yapılıyor.