İstanbul Adliyesi, kendi elektriğini üretecek

İstanbul Adalet Sarayı, "yenilenebilir enerji projesi" ile elektriğini kendisi üretecek. Proje kapsamında, adliyenin elektrik tüketiminin yüzde 70’inin karşılanması ve yıllık tasarrufun da 3,5 milyon TL olması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa’nın en büyük adalet sarayı olarak inşa edilen Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı, "yenilenebilir enerji projesi" ile elektriğini kendisi üretecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla hazırlanan ve Adalet Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı’nın da destek verdiği ''yenilenebilir enerji projesi'' kapsamında, 15 bin metrekareden oluşan adliye çatısına kurulacak rüzgar türbinleri ve güneş panelleri sayesinde elektrik enerjisi üretilecek. 

Hem rüzgar hem güneş ışığından faydalanılarak yılın her günü kesintisiz elektrik üretilmesi planlanan projenin faaliyete geçmesi durumunda, elektrik tüketiminin yüzde 70’inin karşılanması ve yıllık tasarrufun da 3,5 milyon TL olması bekleniyor.

Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fehmi Tosun, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yürütülen projenin fizibilite çalışmalarının yapıldığını ifade ederek, hazırlanan fizibilite raporunda, binanın konumu ve çatısının genişliğinin, rüzgar ve güneşten elektrik üretmek için ideal olduğunun belirtildiğini söyledi.

Başsavcı Vekili Tosun, adliyenin günlük ortalama elektrik tüketiminin 41-42 bin kilowat olduğunu ve yıllık yaklaşık olarak 6 milyon liralık elektrik tüketildiğini anlatarak, projenin faaliyete geçmesi halinde bina ihtiyacının yüzde 70'nin buradan üretilecek elektrikle karşılanacağını kaydetti

Çatısında kendi elektriğini üreten tek kamu kurumu olacağını ifade eden Tosun, tesis kurulum maliyetinin çevre destekçisi kuruluşlar tarafından karşılanacağını ve proje hazırlama maliyetinin yarısının İstanbul Valiliği Çevre Koruma Vakfı tarafından üstlendiğini belirterek, Türkiye’de daha önce bu şekilde yapılmış örnek bir proje olmadığı için maliyetinin tam olarak kestirilemediğini, ancak proje hazırlama maliyetinin 10-12 milyon TL arasında hesaplandığını söyledi. Tosun, bu maliyetin de tesisin üreteceği elektrikten yapılacak tasarruf ile 5 yılda kendisini amorti etmesinin beklendiğini dile getirerek, Türkiye'de ilk olması nedeniyle hukuki mevzuatın da bu proje ile şekilleneceğini belirtti.

Proje kapsamında önümüzdeki günlerde binaya rüzgar ölçümünü test etmesi için kurulacak sensörler, bir yıl süreyle yılın her mevsimi rüzgar ve güneşin durumunu hesaplayacak. Daha sonra çatıda kullanılacak türbin ve diğer malzemelerin seçimi, tesisin kurulumu, şehir şebekesine uyum sağlamak için gerekli dönüşüm işlemleri yapılacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 3 yıl içerisinde elektrik üretimine geçilmesi planlanıyor.