İstanbul - İzmir otoyolunun temeli atıldı

Projenin 7 yıldan önce tamamlanması için 6 firmanın yönetim kurulu başkanlarıyla pazarlık yapan Erdoğan projeyi 5 yılda bitirme sözü aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Rüya proje; İzmir-İstanbul otoyolu ve Kocaeli Körfez Köprüsü için ilk adım bugün atıldı.

Başbakan Erdoğan, Gebze Dilovası'nda düzenlenen Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temel atma töreninde "Bugün burada, Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birine daha start veriyoruz. Bu büyük proje ile yarın kuruluşunun 87'nci yıl dönümünü milletçe kutlayacağımız Cumhuriyetimizi taçlandırıyor, adeta ülkemize bir Cumhuriyet Bayramı hediyesi sunuyoruz" diye konuştu.

Bu projenin, sadece İzmir'i İstanbul'a geniş bir otoyol aracılığıyla bağlamakla kalmayacağını, hem yol üzerindeki Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa illerinin de bu otoyoldan istifade edeceklerini hem de çevre illerin, örneğin Yalova, Bilecik, Eskişehir ve Uşak'ın da bu otoyolu kullanacağını kaydetti.

Erdoğan, şu anda, İstanbul İzmir arasının, mevcut devlet yoluyla 8-10 saat sürdüğünü anımsatarak, "Yolun tamamlanmasıyla, İstanbul-İzmir arası 3,5-4 saat gibi kısa bir süreye düşecek. Aynı şekilde, İstanbul'dan yola çıkan araç, 2-2,5 saatte Eskişehir'e ulaşacak" dedi.

Pazarlık yaptı, 5 yılda anlaştı

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, projenin 7 yıldan önce tamamlanması için 6 firmanın yönetim kurulu başkanlarıyla pazarlık yaptı.

Projeyi 5 yılda bitirme sözü alan Erdoğan, "Neye dayanarak, 5 yıl diyorum; Nuri Baba, Adnan Bey, Yüksel Bey? Burada 6 tane güçlü firma var. Hep beraber 5'e böleceğiz bu güzergahı. Bir taraftan köprü yürüyecek. Köprüyü bir an önce bitirmemiz halinde bu güzergah hareketlenecek. Öncelikle bir defa İstanbul-İzmir otoyolunun projesini nihai olarak 5 yıla indirelim. 5.5 diyen, 5 de der. Oğuz Bey 'emriniz olur' dedi, 5'i kabullendi" diye konuştu.

"Omurgasız" yorumuna Ziya Paşa'nın sözleriyle yanıt verdi

Bu arada Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Omurgasız" yorumuna sert çıktı. Erdoğan Gebze'den Kılıçdaroğlu'na verdiği yanıtta, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanına düzeysiz şekilde hitap eden son derece nezaketsiz bir üslup kullanan politikacı profili Türkiye adına Türk siyaseti adına talihsizliktir, bir yüz karasıdır" dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki grup konuşmasında kullandığı "Omurgasız" ifadesine sert çıkan Erdoğan şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'na düzeysiz şekilde hitap eden son derece nezaketsiz bir üslup kullanan politikacı profili Türkiye adına Türk siyaseti adına talihsizlik, bir yüz karasıdır. Bu dil bu üslup yine Ziya Paşa'nın sözlerinde olduğu gibi rütbe-i aklın yani fikir düzeyinin de edep düzeyinin de nerelerde olduğunu açıkça gösteriyor. Bu hakaretleri bu tür siyasi partilerin mensupları bile tasvip etmiyor. Bu sözleri sarf eden kişilerin mensup olduğu hareketler milletten alıcı bulmuyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir