”İstanbul kadın–Kadın İstanbul”
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen "İstanbul Kadın–Kadın İstanbul" projesi, 5 Eylül Cumartesi başlayacak.
İSTANBUL - İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen "İstanbul Kadın–Kadın İstanbul" projesi, 5 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilecek panelle başlayacak.
Tük Kadınlar Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın hayata geçirdiği, mekanları, dokusu, mimarisi, tarihi, kültürü, ritüelleri ile İstanbul'u tanıtmayı amaçlayan projei kapsamında iki panel ve iki gezi gerçekleştirilecek.
Projenin iki ana başlığından biri olan "İstanbul ve kadın panelleri" kapsamında 5 Eylül Cumartesi günü "Osmanlı döneminde İstanbul'daki kadın hareketleri", 26 Eylül Cumartesi günü "Cumhuriyet döneminde İstanbul'da kurulmuş kadın örgütleri" başlıklı paneller yapılacak.
Şehirdeki kadın etkilerinin haritasını çıkartmak ve kamuoyuna tanıtmanın amaçlandığı projenin "Kadın gözüyle İstanbul gezileri" başlığı altında da 8 Eylül Salı günü, "Üsküdar'da kadınların yaptırdığı kutsal mekanlar" ile 26 Eylül Cumartesi günü "Pera'da kadın izleri" konulu geziler ücretsiz gerçekleştirilecek.
"Osmanlı Döneminde İstanbul'daki Kadın Hareketleri" panelinde Necla Akgökçe "Osmanlı dönemi kadınların çalışma yaşamı bağlamında işçi kadınlar", Nevin Ateş'in "Osmanlıdan Cumhuriyet'e kadın hareketi ve Cumhuriyet'in ilk döneminde Türk Kadınlar Birliği", Aynur Demirdirek'in "Osmanlıca kadın dergilerinde Osmanlı'da kadın hareketi ve Nazan Maksudyan" ve "Geç Osmanlı dönemi gayri müslim kadın derneklerinin karşılaştırılması" başlıklı konuşma yapacak.
Kadın Eserleri Kütüphanesi'nde 5 Eylül Cumartesi günü saat 13.00'de başlayacak projenin ilk etkinliği olan panelin moderatörlüğünü akademisyen Fatma Türe üstlenecek.
2010 yılının Aralık ayına kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek "İstanbul Kadın–Kadın İstanbul" projesi ile kadınların birleştirici ve dönüştürücü gücünü merkez alan ve kentin en önemli kültürel aktörlerinden olan kadının görünmeyen tarihinin görünür kılınması ile uluslararası topluma tanıtılması hedefleniyor.
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla düzenlenecek etkinliklere Türkiye'nin komşusu ülkelerden de kadınların davet edilerek, farklı kültürlerin birbirleriyle etkileşimine katkı sağlanacak.