İstanbul Piyasa Güveni, iyimserlik sınırı üzerinde

İTO'nun hazırladığı İstanbul Piyasa Güven İndeksi, ocak ayında 105,38 ile iyimserlik sınırının üzerinde gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odasının (İTO) hazırladığı İstanbul Piyasa Güven İndeksi, ocak ayında 105,38 ile iyimserlik sınırının üzerinde gerçekleşirken, İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi, Ekim 2010'daki değerini aşarak "en yüksek iyimserlik seviyesi" olan 111,21'e yükseldi.

İTO, üçer aylık dönemler itibariyle gerçekleştirilen İstanbul Piyasa Güven İndeksi ve İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi'nin 2011 yılı Ocak ayı sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, 2010 Ekim ayında 107,91 puan ile en yüksek seviyesine ulaşan Güven İndeksi, 2011 Ocak ayında bir önceki döneme göre azaldı, ancak 105,38 ile iyimserlik sınırının üzerinde gerçekleşti.

2010 Ekim döneminde 109,48'e yükselen Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi ise olumlu havanın devamı ile 2011 Ocak ayında 111,21 ile en yüksek iyimserlik seviyesine ulaştı.

İstanbul Piyasa Güven İndeksi, gıda ve turizm sektörü dışında inşaat, tekstil, taşıt ve metal eşya sektörlerinde iyimserlik sınırının üzerinde gerçekleşti. Tekstil ve taşıt sektörlerindeki iyimserlik bir önceki döneme göre azalış gösterdi, ancak güven sınırının üzerinde kaldı.

"Piyasalar güçleniyor"

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, hem Piyasa Güven hem de Eğilim ve Beklenti İndeksi'nin iyimserlik sınırının üzerinde gerçekleşmesinde reel kesim için alınan tedbirlerin etkisi olduğunu belirterek, "Piyasa Güven İndeksi'nin iyimserlik düzeyinde kalmasında mali disiplinin sürdürülmesi, finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması etkili oldu. 105,38'lik indeks değeri bize şunu söylüyor: Piyasalar güçleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi'nin en yüksek iyimserlik seviyesine ulaşmasına işaret eden Yalçıntaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye ekonomisinde tüketim ve yatırım talebinin büyümesi, piyasa beklentisini güçlendiriyor. Önümüzdeki altı ayda sektörlerin iş yapma durumu ve ülkenin genel ekonomik durumuna yönelik beklenti artışı da cesaret verici. Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi'nin 2006 Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 111,21 puana çıktığını görüyoruz. Bu da İstanbullu firmaların geleceğe son derece olumlu baktıklarını ortaya koyuyor."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir