İstanbul proje başkenti oluyor

IPMA 24. Dünya Kongresi 1-3 Kasım tarihlerinde İstanbul'da yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa, Asya ve Amerika kıtasındaki 52 ülkeden 120 bin üyeye sahip, dünya çapında kabul gören uluslararası bir kuruluş olan International Project Management Association (IPMA) 24. Dünya Kongresi 1-3 Kasım tarihlerinde İstanbul'da yapılacak.

Türkiye'yi Proje Yönetim Kurumu'nun temsil ettiği IPMA, 1967 yılından bu yana dünya kongreleri düzenliyor.

Proje Yönetim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Çetin Elmas, IPMA, proje yönetiminin önemi ve Türkiye'de gerçekleştirilecek kongreye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çetin Elmas, Proje Yönetim Kurumu'nun Türkiye'de proje yönetimi alanında uluslararası seviyede çalışmaların etkinleştirilmesini ve geliştirilmesini sağlamayı ve proje yönetimi alanında çalışmalar yapan kişilere, kuruluşlara destek vermeyi amaçlayan bir sivil toplum meslek örgütü olduğunu belirtti.

Mısır piramitlerinden Mimar Sinan'ın yaptığı camilere değin hepsinin bir proje olduğunu ifade eden Elmas, modern anlamda proje yönetiminin 1950'li yıllarda başladığını, o yıllarda uzay programı gibi büyük projelerin devreye girmesinin zamanı, kaynakları daha etkin kullanmayı gerektirdiğini ve proje yönetiminin doğduğunu söyledi.

20. yüzyılın doğrudan projeler çağı olarak karşımıza çıktığını, üretilen her şeyin bir proje olarak düşünülüp bitirildiğini dile getiren Elmas, "21. yüzyıl da projeler çağı olacak. Kongreyle, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin yanı sıra dünyanın proje başkenti olacak" dedi.

3 bin konuk katılacak

Türkiye'de proje yönetimi kavramı bakımından da bir sıkıntı olduğunu dile getiren Elmas, "yabancı ülkelerin olmayanı anlattığını, Türkiye'nin ise olanı anlatamadığını" söyledi. Türkiye'de birçok dünya ölçeğinde proje bulunduğunu kaydeden Elmas, "Karayolları Genel Müdürlüğü 73 milyona hizmet götürüyor, onun yaptığı proje elbette dünya ölçeğinde olacak. GAP dünyanın bir ölçüye göre 6., bir ölçüye göre 8. büyük projesi. Marmaray Projesi... Dünyada kaç tane asma köprü var? Bizde 2 tane. İstanbul'a bir köprü yaptığınızda bu dünya ölçeğinde bir projedir" diye konuştu.

Bu yıl Türkiye'de toplanacak 24. IPMA Dünya Kongresi'nin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın himayesinde, Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle düzenlendiğini bildiren Elmas, kongreye 80'i aşkın ülkeden bin 200'ü yabancı olmak üzere toplam 3 bin konuk katılacağını söyledi.

Ukrayna maliye bakanı proje sunacak

Çetin Elmas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımının beklendiği kongreye, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Igor Evguenievich Levitin, Çin Halk Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Li Shenglin, Ukrayna Maliye Bakanı Fedir Yaroshenco, Azerbaycan İletişim Enformasyon Bakanı Ali Abbasov, İspanya Ulaştırma Bakanı Jose Blanco Lopez ile kamu ve özel kuruluş temsilcilerinin katılacağını bildirdi.

İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek kongrede, 2-3 Kasım 2010 tarihlerinde 90'ı Türkiye'den olmak üzere toplam 320 proje sunulacağını kaydeden Elmas, Ukrayna Maliye Bakanının da bir proje sunacağını söyledi.

Çetin Elmas, kongre vesilesiyle Türkiye'de son yıllarda başta altyapı projeleri olmak üzere başarıyla yürütülen ve gerçekleştirilen prestij projesi niteliği taşıyan projelerin de tanıtılacağını ve Türkiye'de kaydedilen gelişmelerin dünyaya duyurulacağını sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir