İstanbul Valisi'nden uyarı

İstanbul Valisi Muammer Güler, akşam saatlerinde başlaması ve yarın şiddetini artırması beklenen sağanak yağış ile ilgili vatandaşları tedbirli olmaları, toplu taşıma araçlarını kullanmaları konusunda uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Valisi Muammer Güler, akşam saatlerinde başlaması ve yarın şiddetini artırması beklenen sağanak yağış ile ilgili vatandaşları tedbirli olmaları, toplu taşıma araçlarını kullanmaları konusunda uyardı.

Güler, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kentteki hava durumu, alınan önlemler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Silivri'de 900, Selimpaşa'da yaklaşık 700 evin su altında kaldığını, 3 binanın yıkıldığını, 150 otomobilin denize sürüklendiğini ve bazı küçük teknelerin battığını belirten Güler, şehir içinde 20'ye yakın otomobilin sel sularına kapıldığını anlattı.

Bazı okulların, sağlık ocaklarının ve hastanelerin su altında kaldığını, D-100 karayolunun Selimpaşa-Edirne istikametinde de yer yer bozulmalar olduğunu kaydeden Güler, Çatalca'da bazı köprülerin yıkıldığını, zarar gördüğünü ifade etti.

Güler, İstanbul Valiliği koordinesinde 1. Ordu Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Karayollları 1. ve 17. Bölge Müdürlüğü, büyükşehir ve ilçe belediyeler, Kızılay ve özel sektörün bütün birimleriyle müdahale edildiğini, halen de temizleme, iş yerlerindeki araçların çekilmesi çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

İstanbul'da meydana gelen afette Basın Ekspres Yolu'nun devre dışı kaldığını ve gelen büyük taşkının ağırlıklı olarak TIR garajında ve iş yerlerinde taşkınları beraberinde getirdiğini vurgulayan Güler, bununla ilgili düzenleme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

5 bin kişi çalışacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın İşsizlik Sigortası Fonu'ndan oluşturduğu Toplum Yararına Çalışma Programı desteği olduğunu anımsatan Güler, şöyle konuştu:

"Şimdiye kadar okullar ve diğer kurumlarda uyguluyorduk. Bu kapsamda 2009 yılı sonuna kadar bize tahsis edilen kaynaktan ayrılan 17 milyon liradan yaklaşık 5 bin kişiyi, meydana gelen hasarları bir an önce giderebilmek, normal hayata dönüşü sağlamak amacıyla büyükşehir ve ilgili belediyelere alt yapı çalışmaları, çevre temizliği, vadi ve erozyon engelleme çalışmaları için hazırlayacakları projelerde kullanılmak üzere 5 bin kişiyi yıl sonuna kadar çalıştıracağız. Belli bir ücret karşılığında İŞ-KUR'a kayıtlı kişilerden çalıştıracağımız kişilerle bu hasarın giderilmesi için de önemli bir kaynak yaratmış olacağız."

Bu önemli bir afettir

Yaraların sarılması için elbirliği içinde çalışmaları sürdürdüklerine dikkati çeken Güler, "Bu önemli bir afettir. Zamanla yaraları sarma, sabırla, anlayışla felaketin bir an önce zararlarının giderilmesi için el birliği ile çalışılmalı" dedi.

Afetin yol açtığı zararlarla ilgili alt yapı ve teknik destek gibi konularla ilgili değerlendirmelerin de yapılacağını ancak günün yaraların acilen sarılması günü olduğunu ifade eden Güler, valilik olarak acil müdahale anlamında her türlü tedbiri uygulamak zorunda olduklarını kaydetti.

Olayın ardından havadan ve botlarla en üst düzeyde müdahale sağlandığını belirten Güler, selde kurtarılmayı bekleyen herkese ulaşıldığını, bütün vatandaşlara bizzat müdahale edilerek selin içinden alınmalarının sağlandığını söyledi.

Müdahalede Türk Silahlı Kuvvetleri'nin acil müdahale ekiplerinden ve personelinden de yararlanıldığını dile getiren Güler, "Bu sel durumunda yapılması gereken iş acilen bu müdahaleyi sağlamaktır, gerekli çalışmalar mümkün olan en azami oranda yapılmıştır" diye konuştu.

Yarın alınması gereken önlemler

İstanbul Valisi Muammer Güler, yarın alınması gereken önlemlere de değinerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağış, cumartesi etki alanı ve şiddetini artıracağı bilindiğinden, taşkınlara karşı riskli durumda bulunan, daha önce de ev ve iş yerlerinde su baskınlarına maruz kalan vatandaşların duyarlı olmasını istiyoruz. İstanbul'un genelinde su tahliye kanalları ve derelere yakın yerlerde araç bulundurulmamalı, malzemelerini iş yerlerine dahi bırakmasınlar. Vatandaşlar, yağışlı havalarda zorunlu olmadıkça özel araçla yola çıkmasınlar. 'Ne yapalım' diyenlere de 'Hiç kimseye yola çıkmayın, evinizde bekleyin' demiyoruz. Azami olarak toplu taşım araçlarını kullanın. Yağışlı durumlarda, riskli olan yollarda alternatif olarak TEM yolunun kullanılması, mümkünse toplu taşım araçlarının kullanılmasını öneriyoruz."

Basın Ekspres Yolu'nun bazen trafiğe kapalı olduğunu, bazen de trafiğin kontrollü olarak  verildiğini belirten Güler, yola şu anda trafiğin kontrollü olarak verildiğini bildirdi.

Herhangi bir taşkın tehlikesinde öncelikle Basın Ekspres Yolu'nun trafiğe kapatılacağını kaydeden Güler, "Sürücülerin bu durumda alternatif yollar olan durumda TEM veya sahil veya E-5 karayolunu kullanmaları gerekmektedir. Atatürk Havalimanı'na gidecek olan sürücülerin de E-5 veya sahil yolunu kullanmaları gerekmektedir" dedi.

"Güvenlik şeridini ihlal edeni ihbar edin"

Vali Güler, TEM otoyolu üzerindeki güvenlik şeritlerinin acil müdahale araçları için tahsis edildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Maalesef, vatandaşlarımız ilk iş olarak güvenlik şeritlerini işgal ediyor. Güvenlik şeridini işgal edilen araçların derhal trafikten men edilmesi lazım. İstanbul'da yaşayan vatandaşlara düşen en önemli görev, güvenlik şeridini kullanmamalarıdır. Vatandaşlar, güvenlik şeridini kullanan araçların plakalarını alsınlar, en yakın polise veya 155'e bildirsinler. Bu konuda İstanbullular'ın duyarlı olmasını istiyorum. Gerekli uyarının bizzat vatandaşlar tarafından verilmesi herkes açısından önemli bir konudur. Sadece bugün için değil, önümüzdeki bütün önemli dönemler için güvenlik şeritlerinin mutlaka açık tutulması lazım. Bir ülkenin gelişmişliği, vatandaşlarının duyarlılığı güvenlik şeritlerinin açık veya kapalı olmasına bağlıdır."

108 kişi gözaltına alındı

İstanbul Valisi Güler, "yağma" ifadesinin "amacını aşan bir tabir olduğunu" dile getirerek, "yağma"nın "zorla, şiddet ve baskı kullanarak malın talan edilmesi" anlamına geldiğini söyledi.

Aşırı yağış sonucu yaşanan sel sonucunda Bağcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Silivri, Başakşehir'de, hatta bir kısmı da dışarıdan geldiği tespit edilen bazı grupların saçılan malları "açıktan hırsızlık yapmak" suretiyle haksız mal edindiklerini anlatan Güler, bu kapsamda 108 kişinin gözaltına alındığını, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince hırsızlık suçundan adli işlem başlatıldığını bildirdi.

Bu kapsamında bir kişinin tutuklandığını ifade eden Güler, ele geçirilen çok sayıda ev ve mutfak eşyasının muhafaza edilerek zarar görenlere teslim edileceğini kaydetti.

26 kişi hayatını kaybetti

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Güler, sel felaketinde 3'ü Selimpaşa'da olmak üzere İstanbul'da 26 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, Çatalca'da sele kapılan 4 kişilik aileyi arama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Güler, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personele bugün saat 15.00'ten sonra idari izin verildiğini anımsatarak, önümüzdeki günlerde yoğun bir sel olursa 14 Eylül Pazartesi günü için de bir karar alınabileceğini söyledi.

Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini anlatan Güler, Acil Yardım ve Destek Fonu'ndan 2 milyon, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan 1 milyon, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan 3 milyon lira yardım sağlandığını bildirdi.

Vali Güler, TIR garajının yanındaki göletin Osmanlı TIR garajındaki olayla doğrudan ilgisinin olmadığının tespit edildiğini vurgulayarak, incelemelerin sürdürüldüğünü kaydetti.

Kriz merkezinin açık olacağını ve çalışmaların sürdürüleceğini ifade eden Güler, sözlerini şöyle tamamladı:

"Allah bizi ve bütün insanlığı korusun, memleketimizi ve bütün dünyayı korusun. Bu sadece bizimle değil, küresel ısınmanın etkileri nedeniyle bütün insanlıkla ilgili bir konu. Dünyamıza yaptığımız kötülüklerle, bütün insanlık olarak, yalnızca ülkemiz olarak değil yüzleşmeye herhalde başlamış durumdayız. Bu tür düzensiz yağışlar, buzların erimesi, bütün diğer olumsuzluklar insanoğlunun önümüzdeki yıllardan itibaren çok fazla yoracağı benziyor. Devletimize ve milletimize güç ve kuvvet versin."