İstanbul'da son yılların en yüksek şubat enflasyonu

Şubat ayında perakende fiyatlar yüzde 0.57, toptan fiyatlarda yüzde 2.42 oranında artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'un enflasyonu Şubat ayında perakende fiyatlarda bir önceki aya göre yüzde 0.57 oranında artış gösterirken, toptan fiyatlardaki artış yüzde 2.42 düzeyine ulaştı. Şubat ayları itibariyle perakende fiyatlardaki artış son 5 yılın en yılın en yüksek enflasyonu olurken, toptan eşya fiyatlarındaki artış ise 2002 yılından bu yana görülen en yüksek artış oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. İTO'nun İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 0.57 oranında artış gösterdi. Söz konusu bu oran Şubat ayları itibariyle son 5 yılın en yüksek enflasyonu oldu. Gıda, ev eşyası, sağlık ve kişisel bakım ile kültür, eğitim-eğlence harcama gruplarında kaydedilen artışlar genel fiyat seviyesi üzerinde etken oldu. Söz konusu endeksin Şubat ayı itibariyle yıllık değişim oranı, geçen yılın aynı ayına göre azalarak yüzde 5.06 olarak gerçekleşti. Perakende fiyatlardaki 12 aylık ortalama değişim ise yüzde 9.07 artış şeklinde gerçekleşti.

Toptan eşya fiyatları yüzde 2.42 arttı

Şubat'ta Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise bir önceki aya göre yüzde 2.42 oranında artış gösterdi. Bu oran Şubat ayları itibariyle 2002 yılından sonra görülen en yüksek artış oranı oldu. Gıda maddeleri, işlenmemiş maddeler, madenler, mensucat, inşaat malzemeleri ile yakacak ve enerji maddeleri gruplarındaki fiyat artışları genel fiyat seviyesini arttırıcı yönde etki yaptı. Toptan eşya fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.22 oranında, 12 aylık ortalama ise yüzde 10.81 oranında artış sergiledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir