İstanbul'da tipi bekleniyor

Belediye hazırlıklarını tamamladı, şehirde hayatın duraksamaması için herşey yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'da bugün sabah saatlerinden itibaren etkisini göstermeye başlayacak kar yağışının, saatteki hızı 80-100 kilometreye ulaşacak fırtına ile birlikte tipiye dönüşmesi beklenirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) kentte yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklarını tamamladı.

AKOM'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul'da hava sıcaklığı 8–10 derece azalarak, sıfırın altında 2 dereceye kadar düşecek. Yağışlar, hava sıcaklığının düşmesiyle karla karışık yağmura, yarın sabah saatlerinden itibaren de kara dönüşecek. Kar yağışı, 10 Mart Perşembe gününe kadar aralıklarla devam edecek.

Yarın rüzgar hızını artırarak, fırtına ve tam fırtına seviyelerine ulaşacak. Saatteki hızı 80-100 kilometreye ulaşması beklenen fırtına nedeniyle kar yağışının tipiye dönüşmesi ve görüş mesafesinin trafikte aksamalara yol açması öngörülüyor.

Bu akşam saatlerinden itibaren hava sıcaklığında beklenen düşüş nedeniyle viyadükler ve köprülerde don olayı bekleniyor. Sürücülerin özellikle köprüyol ve köprülerde yavaş gitmeleri can ve mal emniyeti açısından büyük önem taşıyor.

Beklenen fırtına nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların sobalarını söndürerek yatmaları, baca bağlantılarını kontrol etmeleri gerekiyor.

AKOM hazırlıklarını yaptı

İstanbul'da beklenen yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle AKOM'da, 772 araç ve iş makinesi, 3 bin 343 personel, 154 bin 82 ton tuz, 1800 ton solüsyon hazır bekletiliyor.

Ayrıca AKOM, ekiplerini kentin önemli noktalarında konuşlandırdı. Olumsuz hava koşullarıyla mücadele hazırlıkları kapsamında, 43 adedi birinci öncelikli olmak üzere, 255 güzergahta toplam 2 bin 833 kilometre uzunluğundaki yol ağı ve meydanlarda çalışma programı uygulanıyor.

İlçe belediyelerine ihtiyaçları durumunda tuz takviyesi yapılacak. 1800 ton solüsyon 82 ayrı noktada depolandı. İhtiyaç halinde Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü tesislerinde üretime geçilecek.

Her bölgenin öncelikli güzergahları belirlendi, istasyonlar oluşturuldu. Yağış öncesi ve yağış anında ana arterlere, katılım noktaları, kavşaklara ve E-5'e müdahale edilecek.

Karla mücadele ekipleri, ana arterlerin dışında, meydanlarda, üst ve alt geçitlerde, vapur iskelelerinde, otobüs duraklarında, hastane, üniversite ve okulların giriş çıkışlarında yağışıyla birlikte çalışmalara başlayacak.

Sokakta yaşayanlar için merkezler hazır

Olumsuz hava koşullarıyla ilgili çalışmalar için İstanbul 9 bölgeye ayrıldı. 1. Bölge; Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Güngören, Zeytinburnu, 2. Bölge; Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt, 3. Bölge; Beşiktaş, Beyoğlu, Kağıthane, Şişli, Sarıyer, 4. Bölge; Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Sultangazi, Eyüp, 5. Bölge; Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, 6. Bölge; Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar, Ataşehir, 7. Bölge; Adalar, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla, 8. Bölge; Beykoz, Sancaktepe, 9. Bölge; Şile, Çekmeköy'den oluşuyor.

İstanbullular'ın sorunsuz bir kış geçirmeleri için Büyükşehir Belediyesi, karla mücadele araçlarını ve erken uyarı sistemlerini kullanacak.

Araçların, belirlenen güzergahlarda yapacakları kar küreme ve yol açma çalışmaları, mevcut araç takip sistemi ile AKOM'dan takip edilecek, gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirilecek.

Sokakta yaşayan vatandaşlar için toplama merkezleri hazırlandı. Vatandaşlar zabıta, polis, ambülanslar ile toplanarak bakımları yapılacak, spor salonlarında veya otellerde misafir edilecekler.

255 müdahale güzergahında yapılacak çalışmalarla, buzlanma 3 saat önceden tespit edilecek ve ekipler bilgilendirilecek. Ekipler, son 45 dakikada sevk ve idare edilecek. Zaman kaybı ve gereksiz malzeme kullanımı önlenecek.

Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, meydanlar ve yaya geçitlerinde görev alacak. İETT ve metrobüs yollarında kar temizleme çalışması yapılacak. Kritik kavşaklarda 21 kurtarıcı ve çekici, yolda kalmalar ve kazalara karşı hazır bekletilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir