İstanbul'un alternatifi Çukurova çanağı olabilir
KAHRAMANMARAŞ'TAN / Ali ESKALEN
Geçtiğimiz günlerde gazeteniz DÜNYA'nın manşetten duyurduğu bu haberle İstanbul'dan fabrikasını taşıyana 5 yıl vergi muhafiyeti, kamuoyuyla paylaşıldı. İstanbul'un finans merkezi olma yolunda ilk adımları, Merkez Bankası'nın buraya taşınması kararıyla atan hükümet, ikinci adımda İstanbul'daki fabrikalarını taşıyana cazip teklifler getirdi.
İstanbul'dan fabrikalarını taşıyacak olan sanayici, Marmara Bölgesi'nin sanayi açısından dolu olması sebebiyle, Anadolu'ya yönelecek. Bunun için de Çukurova çanağı diye tabir ettiğimiz Kahramanmaraş, Mersin, Adana, Antakya, Gaziantep, Adıyaman ve Urfa gibi 7 ilden oluşan bölge alternatif olarak görülüyor. Çukurova çanağı, Türkiye'nin, Marmara Bölgesi'ne alternatif olan, çağdaşlaşmaya ve kalkınmaya öncülük edebilecek en uygun bölgesidir.
Çukurova çanağında otoban, 2 adet liman (Mersin, İskenderun), demiryolu, çanakta yer alan hemen hemen her ilde de havaalanı bulunuyor. Bölgede ayrıca demir-çelik üretim tesisleri, çimento fabrikaları, cam sanayi, organize sanayi bölgeleri ve de Türkiye'nin en geniş tarım arazileri bulunuyor. Bunun yanı sıra ucuz işgücü de bu bölgenin en büyük avantajlarından. Kısacası üretim yapacak sanayici için, bölgede neredeyse yok yok.
Bölge yöneticileri bir an önce bir araya gelerek, İstanbul için alınan bu kararın, bölgemiz için avantajlarını gözden geçirmeli. İstanbul'daki sanayiciyi bölgeye çekmek için çalışmalarına şimdiden başlamalı. Hükümetin uygulamak istediği bu proje, bölge için bir milat olabilir.
İstanbul'da bulunan 12 bin işletmeyi ilgilendiren bu proje, bizim bölgemizdeki sanayileşme çıtasını çok daha yükseklere taşıyabilir. Ülkenin en büyük sanayi bölgesinin oluşmasına katkıda bulunabilir.
Kahramanmaraş da 2. organize sanayi bölgesi çalışmalarına hız verip, bir an önce tamamlamalı ve hükümetin projesinin uygulamaya geçirilmesi ile birlikte de bu yatırımları şehrine çekmesini bilmelidir. Bu proje Anadolu şehirleri için büyük bir fırsattır.