İstanbul'un fethinin 557. yılı kutlanıyor

Etkinlikler, Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde yapılan törenle başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - İstanbul'un fethinin 557. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler, Fatih Camisi bahçesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde yapılan törenle başladı. 
İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bülent Dağsalı ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in katıldığı türbe ziyaretinde din görevlilerince Fatih Sultan Mehmet'in kabri başında Kur'an-ı Kerim okundu. Vali Güler ve beraberindekiler de dua etti.
Türbe çıkışında izcilerle bir süre sohbet eden Vali Güler ve beraberindekiler yürüyerek, Fatih Parkı'ndaki Fatih Anıtı'na geçti.
Buradaki tören, anıta İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı ile diğer kurum ve kuruluşların çelenklerinin bırakılmasıyla başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bayrak göndere çekildi.
Belgradkapı'da İstanbul'un fethi canlandırıldı
Belgradkapı'da düzenlenen kutlamalarda İstanbul'un fethi ve Fatih Sultan Mehmet'in kente girişi canlandırıldı.
Bu yıl giriş kapısı özel bir teknikle kapatılan surlar, mehter takımının çaldığı marşlar eşliğinde temsili yeniçeriler tarafından yıkıldı.
Aynı anda top atışının yapıldığı canlandırmada, temsili yeniçeriler surlara hücum ederek, kentin Osmanlı ordusu tarafından fethedilişini sergiledi.
Törende, Fatih Sultan Mehmet'in arkasında hocası Akşemsettin ve askerlerle birlikte surlardan İstanbul'a girişi de canlandırıldı.
Canlandırma için bu yıl ilk defa 20 at ve Osmanlı askerini temsilen 20 binici görev yaptı.
Güler: Görevimden pazartesi ayrılıyorum
Törende basın mensuplarına açıklama yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, 7,5 yıldan bu yana sürdürdüğü görevinden Pazartesi günü ayrılacağını belirterek, ''Güzel bir hizmet dönemi oldu benim için. Görevi devralacak meslektaşıma başarılar diliyorum. Bir nöbettir bu. İstanbullularla bir gönül bağımız var. İstanbul sevdası içimizdedir. İstanbul'a hizmeti her zaman her yerde sürdüreceğim'' diye konuştu.
Güler, fetih kutlamalarının, katıldığı son resmi tören olduğunu ifade ederek, ''İstanbul'un fethinin 557. yılını bugün görkemli bir törenle kutladık. Bu sene format biraz daha değişikti, atlar vardı ve güzel bir program sergilendi'' dedi.
İstanbul'un fethinin anlatıldığı ''1453 Tarih Müzesi''nin dünya panoramik müzeleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Güler, İstanbullulara bu müzeyi gezmelerini tavsiye etti.
Muammer Güler, iki küçük kız çocuğunu severek, onlarla basın mensuplarına poz verdi.
Ahmet Selamet de İstanbul'un fethinin 557. yılının, coşkuyla kutlandığını, dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olduğunu ifade ederek, fetih ile Hz. Muhammed'in fetih müjdesinin, bir Türk kumandana mazhar olduğunu kaydetti.
Selamet, fethin din, dil ve ırk farkını ortadan kaldırdığını ve İstanbul'un bütün medeniyetlerin kesişme noktası olduğunu aktararak, ''Dünyanın etnik kavgalara gömüldüğü günümüzde İstanbul'da yaşanan hoşgörüden alınacak dersler var'' dedi.
''1453 Tarih Müzesi''nde fethin anlatıldığını belirten Selamet, buna benzer bir müzenin Çanakkale'de de yapılması için çalışmaların başlatıldığını bildirdi.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Valisi Güler'e gönderdikleri kutlama mesajlarının okunduğu törende, Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesinden Şeyma Nur Aydın ''Fetih Marşı'' şiirini okudu.
İşaret dili eşliğinde işitme engelli öğrencilerin de aralarında bulunduğu bir grup öğrenci tarafından halk oyunları gösterilerinin sunulduğu törende, İstanbul'un fethi ile ilgili okullar arası resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Kutlama programının sonunda yapılan geçit törenini Vali Güler, Ahmet Selamet ve Bülent Dağsalı ayakta izledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir