İstanbul’a yeni tünel geliyor

İstanbul'da, halen faaliyette olan Kağıthane ve Dolmabahçe Tünellerinin yanına üçüncü bir tünel daha geliyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, "Mart 2015 itibariyle Kasımpaşa-Sütlüce Tüneli'ni açmayı hedefliyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kasımpaşa'daki Kıyı Emniyeti Tesisleri'nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Elvan, basın mensuplarına Kasımpaşa-Sütlüce Tüneli ile Haliç Yat Limanı ve Kompleksi'ne ilişkin bilgi verdi.

Elvan, Kasımpaşa-Sütlüce Tüneli'nin İstanbul için hayati önem taşıyan bir proje olduğuna işaret ederek, "Özellikle Unkapanı, Eminönü, Karaköy, Taksim güzergahından 1. Çevre Yolu'na ulaşmak isteyen vatandaşlarımızın bu tünel sayesinde çok kolay bir şekilde ulaşma imkanını sağlayacağız. Yapımına baktığımızda çok zor ve teknolojik açıdan da gerçekten çok emek sarfedilmiş bir tünel. İki tüpümüz var. Bunların kabaca uzunlukları biri; bin 300 metrenin üzerinde diğeri ise bin 250 metre civarında. Toplam tünel uzunluğuyla birlikte bağlantı yollarını da dahil edersek 6 bin 500 metrelik bir yol çalışmasını gerçekleştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Her iki tünelin de betonlama ve tünel açma çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Elvan, "Aralık sonu itibariyle tünellerimiz bir anlamda hazır hale gelmiş olacak. Ancak elektromekanik işlerin yapılması için 2-3 aylık bir süremiz olacak. Mart 2015 itibariyle Kasımpaşa-Sütlüce Tüneli'ni açmayı hedefliyoruz" bilgisini paylaştı.

Haliç'e 2 yat limanı

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi'nin ihalesine de Yap-İşlet-Devret modeliyle çıktıklarını hatırlatan Elvan, bu ihalede en uygun teklifi veren yüklenicilerin işe başladıklarını ve yaklaşık 1,4 milyar liralık bir yatırımın gerçekleşeceğini söyledi.

Elvan, "Bu proje kapsamında İstanbul'daki turist sayısının yaklaşık 1 milyon civarında artması öngörülüyor. Burada 5 yıldızlı 2 ayrı otel olacak. Diğer taraftan ticari alanlar, ofis alanları, cami, park alanları olacak. Hepsinden önemlisi bu güzelim Haliç'e vatandaşlarımızın ulaşma imkanı yok. Vatandaşlarımız Haliç'le bir anlamda bütünleşecekler, buluşacaklar" değerlendirmesini yaptı.

Haliç'te kullanılmayan çok sayıda bina ve hangar bulunduğunu anımsatan Elvan, basın mensuplarına hangarların bugünkü ve dönüştürüldüğünde nasıl olacaklarına ilişkin fotoğraflarını gösterdi. Elvan, burada herhangi bir tahribata izin vermeden, mevcut dokuyu ve tarihi dokuyu koruyarak bir çalışma gerçekleştireceklerini dile getirdi.

Bu anlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar ile yüklenicilerin görüşmelerinin devam ettiğini aktaran Elvan, tescile yönelik çalışmaların tamamlandığını anlattı. Elvan, "Burada her birinde 70 yat olmak üzere 2 yat limanı oluşacak ve İstanbul'a farklı bir görünüm katacak. Özellikle Haliç'in bu kısmındaki kötü görünüm tamamıyla ortadan kalkacak. Hem İstanbul halkımızın hem de yurt içinden veya yurt dışından gelecek turistlerimizin çok rahat bir şekilde kullanabileceği, dinlenebileceği bir mekana dönüşecek" ifadelerini kullandı.

Limanın kapsadığı alanı harita üzerinden basın mensuplarına gösteren Bakan Elvan, bir gazetecinin sorusu üzerine yüklenicinin 4 yıl içinde projeyi tamamlamayı öngördüğünü, işletme süresinin de 45 yıl olduğunu söyledi.