İstanbulkapı, yeniden tarih kokacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ERZURUM - Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Erzurum Kongresi'ni toplamak üzere 3 Temmuz 1919'da kente giriş yaptığı tarihi İstanbulkapı, turizme kazandırılacak.
Yakutiye Belediyesi tarafından hazırlanan ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından kabul edilen proje kapsamında, İstanbulkapı, yaklaşık 1 milyon liraya restore edilecek.

Başkan Ali Korkut, İstasyon Mahallesi'ndeki tarihi mekanın eski günlerine kavuşması için çalışma başlattıklarını ifade ederek, bu tarihi dokuyu yeniden turizme kazandırmak istediklerini söyledi.

Kapının, bazı madde bağımlılarının mekanı haline geldiğini anımsatan Korkut, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in temellerini attığı Erzurum'a, İstanbulkapı'dan giriş yaptı. Tarihi böylesine derin ve anlamlı olan fakat şimdilerde birtakım insanların mekanı haline gelen İstanbulkapı'yı artık kurtarma zamanı geldi. Her yıl sadece 3 Temmuz'da hatırlanan ve uygunsuz kişilerin mekanı haline gelen İstanbulkapı, yeniden tarih kokacak" dedi.
Korkut, İstanbulkapı'nın yıllardır kurtarılması için çalıştıklarını fakat belediyenin imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle hazırlanan projeleri hayata geçiremediklerini dile getirdi.

"Önemli derecede tahribatlar ve yıpranmalar var"

Erzurum'un kapılar ve tabyalar şehri olduğunu belirten Korkut, şöyle devam etti:
"Ne yazık, bu kapılar ve tabyalardan günümüze kadar gelenlerin sayısı 4'ü geçmiyor. 1876 yılında yapıldığı bilinen tarihi İstanbulkapı ise birtakım uygunsuz insanların kullandığı mekan haline gelmiş. Duvarlarına çeşitli yazılar yazılmış. İç taraflarında yakılan ateşler duvarlarında tahribatlar oluşturmuş. Dışarından baktığımızda tarihi mekanın önemli derecede tahribatlar ve yıpranmalara maruz kaldığı görülmekte."

Başkan Korkut, tarihi mekanı insanların dinlenebileceği ve ailesiyle oturup çay içebileceği bir yer haline getireceklerini vurguladı.
Hazırladıkları projeyle mekanın çevre düzenlemesinin ardından iç ve dış tarafında restorasyon çalışmaları yapılacağını kaydeden Korkut, oluşan tahribatların tamamen ortadan kaldırılacağını, bu müdahalenin ardından aslına uygun restorasyonla İstanbulkapı'nın hizmete açılacağını belirtti.
Korkut, "Burayı bir kafeterya tarzında insanların gelip tarihi dokuyu görebileceği, tarihi soluyacağı bir yer haline getireceğiz. Sadece Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şehre giriş yaptığı 3 Temmuz'da değil, yılın her günü artık gelip gezilecek kültürel bir mekan haline gelecek. Atatürk'ün şehre giriş yaptığı kapı, böylece halkın dilindeki söylentilerden de kurtulmuş olacak" diye konuştu.

Şehrin kültürel turizmi için önemli potansiyele sahip mekanların, elden geçirilmesi halinde kente gelen yerli ve yabancı turist sayısında da önemli artış olacağına inandıklarına dikkat çeken Korkut, bu kapsamda çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.