İstanbullunun su tüketimi arttı, İSKİ tasarruf çağrısı yaptı

İstanbul'da ortalama su tüketimi 5 yıl öncesine göre, günlük 250 bin metreküplük bir artış göstererek, yüzde 12,5 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul'da ortalama su tüketiminin 5 yıl öncesine göre, günlük 250 bin metreküplük bir artış göstererek, yüzde 12,5 arttığını bildirdi.
İSKİ'den yapılan açıklamada, son günlerde bir çok basın yayın organında İstanbul'un içme suyu kaynaklarındaki doluluk oranları dikkate alınarak haberler yayımlandığı belirtildi. 
Açıklamada, şu görüşler dile getirildi:
"İçme suyu kaynaklarımızın su biriktirme hacmi toplam 868 milyon metreküptür. Regülatörlerle birlikte içme suyu kaynaklarımızdan bir yılda alınabilecek toplam su miktarı 1 milyar 313 milyon metreküptür. Su kaynaklarımızın kapasitesini değerlendirdiğimizde mevsim normallerinde yağış olduğu dönemlerde İstanbul'da herhangi bir su riski söz konusu olması mümkün değildir. 
Ancak İstanbul'da her yıl günlük tüketilen ortalama su miktarının arttığını görmekteyiz. 2011 yılı yaz aylarında su tüketimi 2 milyon 608 bin metreküp seviyelerine kadar çıkmıştır. İstanbul'da ortalama su tüketimi 5 yıl öncesine oranla, günlük 250 bin metreküplük bir artış göstererek, 12,5 artmıştır."
Tüm bu unsurlar değerlendirildiğinde, su tüketim alışkanlıklarında tasarruf bilincinin yaşam bilincine dönüşmesi gerektiğinin bir zaruret olduğunun görüldüğü vurgulanan açıklamada, 
"Halihazırda içme suyu kaynaklarımızda yüzde 52,36 doluluk oranıyla 454 milyon metreküp su mevcuttur. Mevcut durumda yağışlı mevsimin içinde olduğumuzu dikkate alarak 2012 yılında susuzluk riskinden bahsetmek için erkendir. Ayrıca Yeşilçay ve Melen Sistemi'nden günlük 1 milyon metreküp civarında su alabildiğimiz de hesaba katılmalıdır'' ifadelerine yer verildi.
Melen'den yıllık 575 milyon metreküp su
Kurak periyotlar devam ettiği takdirde aynı iyimser tablodan bahsetmenin mümkün olamayacağı belirtilen açıklamada, 
"Tüm risk unsurlarını dikkate alarak içme suyu kaynaklarının geliştirilmesi için yatırımlar hız kesmeden sürmektedir. Bu doğrultuda Melen Projesi'nin 2. Etap İnşaatı'nın yarısı tamamlanmıştır. Bu proje ile Melen'den alınacak su miktarı, yıllık 575 milyon metreküpe ulaşacaktır" denildi.
Açıklamada ayrıca, İSKİ tarafından hayata geçirilen bu projelerin yanında, İstanbulluların suyu sınırsız bir kaynak olarak görmeden su israfının önüne geçmelerinin, bilinçli su tüketimini alışkanlık haline getirmelerinin önemli olacağı da kaydedildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir