İşte cumhurbaşkanlığı için son mesajlar...

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladılar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi 28 Ağustos'ta sona eriyor. Seçim tarihi yaklaştıkça adaylar konusunda merak da giderek artıyor. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bugün bir kez daha cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladılar

Gül: Başbakan istişareye ihtiyaç duydu

Cumhurbaşkanlığı konusunda Başbakan Erdoğan ile aralarında karar vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Sanırım Sayın Başbakan’ın istişare yapmaya ihtiyacı var” dedi.

Zonguldak’ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Tabi ki takvim işlemeye başladı. Neticede adaylar olacaktır. Millet karar verecektir. Sayın başbakan ve ben söz konusu olduğumda bu kararı hangimizin aday olacağı ile ilgili ikimiz arasında bir karar vereceğimizi söyledik ama Sayın Başbakan’ın istişare yapmaya ihtiyacı var sanırım. Bu konuyla ilgili daha fazla bir şey söylemek istemem. Seçimlerin kuralları belli. Takvim bildiğiniz gibi işeyecek neticede adaylar çıkacak ve halk kimi istiyorsa onu seçecek. Türkiye’de bu nedenle bir gerilimi beklememek gerekir" dedi.

Erdoğan: Bünyemizdeki çalışmalar bitti, kamuoyu araştırması var

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmalarıyla ilgili, ''İstişarelerimiz devam ediyor. Bugün Merkez Karar ve Yürütme Kurulu toplantımız var. Orada da değerlendirmelerini yapacağız. Bütün bu değerlendirmelerin yanında bizim kendi bünyemizdeki çalışmalarımız bitti. Biz bir de Türkiye genelinde kamuoyu araştırması ayrıca yapıyoruz. Bunların neticelerini de ayrıca alacağız. Bu neticeleri aldıktan sonra da inşallah partimiz kendi adayını açıklayacak.'' şeklinde konuştu.

"Seçim sistemlerinin hepsini gözden geçiriyoruz" diyen Erdoğan, "Bu konuda kendimiz en ideal olanı nedir onun hazırlıkları içerisindeyiz. Mevcut sistem mi olur, daraltılmış mı olur, daraltılmışta yüzde 5 barajı mı olur, yoksa sıfır mı olur veya dar bölge mi olur, bunların hepsini çalıştık, çalışıyoruz ve çalışacağız. Zaten olay Meclis kapanana kadar. 1 yıllık süreç var. Bu sürece kadar bitti bitti, bitmediği takdirde zaten mevcut sistemle yürümek durumundayız." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Adayımız ikinci turda diğer partilerin de oylarını alabilmeli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti olarak cumhurbaşkanı adayı için kafalarında bazı isimlerin olduğunu, çıkaracakları adayın ikinci turda diğer partilerin oylarını da alabilecek bir aday olacağını söyledi.

Türkiye'deki yabancı basın mensuplarına yönelik düzenlediği basın toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili kafalarında bazı isimler olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"O isimler şu veya bu şekilde kendi iç dünyamızda tartışılacak, olgunlaştırılacaktır. Belli bir noktaya geldikten sonra da YSK tarafından seçim programı açıklanınca biz de adayımızı açıklayacağız. Her siyasal parti birinci turda kendi adayını çıkaracak. Bunun artıları da eksileri de olabilir. Bizim çıkaracağımız aday ikinci turda diğer siyasal partilerin oylarını da alabilmeli. Buna ayrı bir özen gösteriyoruz" dedi.

Medyada cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'Erdoğan mı Gül mü olacak' tartışmasına kilitlenildiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, bunun yanlış olduğunu belirterek, "Yargıya gidip aklanmamış birinin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması yolsuzluğun meşrulaştırılması anlamına gelir" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir