İşte Yargıtay'ın yeni başkanı

Yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan'ın yerine, İsmail Rüştü Cirit seçildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yargıtay Başkanlığı'na İsmail Rüştü Cirit seçildi. Cirit, Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken Akbil Davası'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yargılamış ve o zaman adını duyurmuştu. 

Yargıtay Genel Kurulu'nda, dün yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan'ın yerine Yargıtay Birinci Başkanlığı için seçim yapıldı.

Seçimde, 3. Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen, 20. Hukuk Dairesi Başkanı Feyzi Altınok, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 6. Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi yarıştı. 5 adayın katıldığı seçimlerde 516 üye oy kullandı. 280 oy alan İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay'ın yeni başkanı seçilirken, 11 oy boş çıktı ve 9 oy da geçersiz sayıldı.

Erdoğan'ı da yargılamıştı

Yargıtay'ın yeni başkanı Cirit, Üsküdar 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin hakkında "görevi başında zimmetine para geçirmek veya mal edinmek" gerekçesiyle 14 yıla kadar hapis cezası istenen Akbil Davası'nda yargılamıştı. Erdoğan, bu davada Aralık 2003'te beraat etti.

Cirit, 2004'te Yargıtay üyesi olmuştu.

İsmail Rüştü Cirit kimdir?

23 Mart 1955'te Balıkesir Burhaniye doğumlu olan İsmail Rüştü Cirit, İzmir Namık Kemal Lisesi'ni bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1978 yılında mezun olmuştur. 

Burhaniye hakim adayı olarak mesleğe başlayan İsmail Rüştü Cirit, çeşitli hakimlik görevlerinde bulunmuştur. 

Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevindeyken 2004'te Yargıtay üyeliğine seçilmiş, halen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken 2011'de Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçilmiştir. Evli ve üç çocuk babasıdı.

 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir