İşte yeni riskli bölgeler!

Türkiye, Irak güvenlik uyarısına Bağdat'ın güneyindeki 8 vilayeti de dahil etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye, Irak'taki gelişmelerin ardından Türk vatandaşlarına yönelik olarak yayınladığı güvenlik uyarısına Bağdat'ın güneyindeki sekiz vilayeti de dahil ederek, Türk vatandaşlarının bu bölgeden mümkün olan en kısa sürede ayrılmalarını tavsiye etti.

Irak Şam ve İslam Devleti (IŞİD) militanları geçen hafta Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un kontrolünü ele geçirerek buradaki başkonsoloslukta bulunan 49 Türk vatandaşını rehin almıştı.

Musul'un bir başka noktasında da 31 Türk kamyon şoförü IŞİD'in elinde bulunuyor. Buna ek olarak DHA, Irak'ta Selahaddin iline bağlı Dor ilçesi ile Kerkük arasında bir Türk firmasına ait hastane inşaatında çalışan 15'i Türkiye vatandaşı, 60 yabancının IŞİD militanları tarafından kaçırıldığını duyurdu ancak bu bilgi Türkiye tarafından teyit edilmedi.

Dışişleri Bakanlığı kriz masasından yapılan açıklamada, daha önceki seyahat uyarılarına ek olarak Bağdat'ın güneyindeki sekiz vilayetin olarak Babil, Necef, Kerbela, Vasit, Meysan, Kadisiye, Musenna ve Dikar'ın uyarıya ilave edilmesi zarureti doğduğu belirtildi.

Türkiye daha önce de Musul, Kerkük, Selahaddin, Anbar, Diyala, Bağdat ve Basra vilayetleri için benzer bir uyarıda bulunarak, Basra konsolosluğunu tahliye etmişti.

Dışişleri Bakanlığı, bu vilayetlerde bulunan vatandaşların, can güvenlikleri bakımından tedbirli davranmaları, mümkün olan en kısa sürede bu bölgelerden ayrılmaları ve söz konusu bölgelere seyahat edilmesinden kaçınılmasını tavsiye etti.

Açıklamada, Irak'taki güvenlik krizinin giderek daha da derinleştiği ve sivillerin de hedef alındığı kritik bir aşamaya ulaştığı belirtilerek, şöyle denildi:

"IŞİD güçlerinin Bağdat istikametine yönelttiği saldırıları karşısında güney vilayetlerinde seferber olan Şii milis güçlerin Bağdat ve çevresine savunma amacıyla konuşlandırıldığı, özellikle Şii nüfusun yaygın olduğu güney vilayetlerinde diğer bazı ülkelerle birlikte ülkemize yönelik mesnetsiz bazı iddialara dayandırılan menfi bir propagandanın yayılmaya başlandığı görülmektedir."