İşten çıkarılma yönünde 8 işaret

Forbes.com, işten çıkarılma yönündeki işaretler ile bunu önlemenin yolları hakkında tavsiyeler verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'nin iş çevrelerinin web sitesi Forbes.com'da yayımlanan bir haberde, işten çıkarılma yönünde 8 işaret ve bunu önlemenin yolları hakkında tavsiyeler yayımlandı.

"İşten Çıkarılma Yönünde 8 İşaret" başlığıyla Claire Bradley tarafından kaleme alınan yazıda, işsizlik oranlarının giderek yükseldiği bu dönemlerde, arkadaşlarının, aile fertlerinin ya da iş arkadaşlarının işten çıkarıldığını görenlerin, "acaba sıra ben de mi?" sorusunu kendilerine yöneltikleri belirtilerek, bu durumun doğru olup olmadığının 8 işaretinin bulunduğu bildirildi.

Ekonomik kriz dönemlerinde, çalışanların şirketlerinin satılmasının, işten çıkarılma yönündeki en önde gelen işaret olduğu vurgulanan haberde, bu dönemlerde çalışanlara işlerinin garanti olduğu söylense de "kartların mutlaka karıştırılacağı, o yüzden çalışanların kartlarını sıkı tutmaları" gerektiği ifade edildi. Bu durumda çalışanların başarılarını ve şirkete yaptıkları katkıları bir liste haline getirmesi ve sorulduğu zaman kendilerinin şirket için ne derece değerli olduklarını en iyi şekilde anlatmaları gerektiği belirtilen haberde, işten çıkarılma yönündeki diğer 7 işaret ise şöyle sıralandı:

-Şirketiniz maaşları ya da diğer yan ödemeleri kestiyse özgeçmişlerinizi bir kenarda hazır ve en yeni şekliyle hazır tutun, ama aynı zamanda da kemerini sıkan şirketinizin bu yeni politikasına gönülden uyduğunuzu gösterin. Bu davranışınız mali açıdan zor dönemden geçen şirketiniz gözünde sizin değerinizi artıracaktır.

-İş arkadaşlarınız işten çıkarılıyorsa, kesinlikle sıranın size gelmeyeceğini düşünmek gibi bir saflığa kapılmayın. Özgeçmişinizi hazır tutun, iş pazarınızı araştırın. Bu durumda en kötüsü hazırlıksız şekilde işten çıkarılmaktır. O yüzden her türlü olasılığa hazır olun.

-Artık önemli kararların alındığı idari toplantılara çağrılmıyorsanız, derhal iş aramaya koyulun. Şirkette size eskisi kadar önem ve değer verilmemesi şirketteki işinizin yakında biteceğinin göstergesidir.

-Patronunuzla geçinemiyorsanız, o zaman işiniz tehlikede demektir. Patronunuz doğal olarak işten birini çıkartması istendiğinde ilk olarak sizi düşünecektir. Eğer durum buysa şirket içinde başka bölümlere geçmeye çalışın, bu mümkün değilse patronunuzun gözüne girmeye çalışın, ona biraz iltifat edin, bu zor olabilir, ama sizi işten çıkarılmaktan da kurtarabilir.

-İşte size önemsiz ya da anlamsız işler verilmeye başlandıysa, bu sizin yeteneklerinize değer verilmediğini gösterir. Derhal yeteneklerinizi şirketin ilgisinin odak noktası haline getirmeye çalışın, kimsenin yapmak istemediği işlere gönüllü olun ve şirkette yok olmak istemediğinizi gösterin.

-Projeleriniz erteleniyorsa ya da rafa kaldırılıyorsa, bu sizin yakında işten çıkarılacağınızın büyük bir işareti olabilir. Bu durumda şirket içinde başarabileceğiniz projeleri bulun ve şirket için yararlı olduğunuzu gösterin.

-Şirket sizin işiniz için birini arıyorsa ve siz de bunu gazetede çıkan bir iş ilanında gördüyseniz, dikkatli olun. Şirket personel sayısını artırmak istiyorsa sorun yok, ama öyle değilse bu sizin yakında işten çıkarılabileceğinizi gösterir. Hatta daha işten çıkarılmadan sizden işe yeni alınan elemanı eğitmeniz de beklenebilir, o yüzden hemen özgeçmişinizi gözden geçirin.

Haberde çalışanların paranoyak olmamaları, ancak başlarını da kuma gömmemeleri gerektiği vurgulanırken, işinin tehlikede olduğunu düşünenlerin işte kendilerini göstermelerinin tam zamanı olduğu, başarılarını liste haline getirmeleri, ama öte yandan da özgeçmişlerini en yeni haliyle bir kenarda hazır tutmalarının iyi olacağı kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir