İşveren ölüm tazminatı ödemek zorunda mı?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ahmet Metin AYSOY / SGK  E. Başmüfettiş

Bu yazımızda, vefat eden çalışanların geride kalan eş, çocuk ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarını ilgilendiren önemli bir konuyu ele alacağız. Çalışanın ölümü halinde, işveren çalışanın ailesine ölüm tazminatı ödemek zorunda mı? Bu konuda, 4857 sayılı İş Yasası'nda düzenleme yoktur. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda ise bu konuda 440. madde hükmü bulunmaktadır.

MADDE 440- Sözleşme, işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer. İşveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse, iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu itibarla, hava taşıma işyerleri, 50 ve daha az işçi çalıştırılan tarım ve orman işyerleri  gibi Borçlar Kanunu'na tabi işyerlerinde çalışan işçilerin vefatları halinde, işverenin ölüm tazminatı ödeme yükümlülüğü vardır.

Borçlar Kanunu İş Kanunu'na nazaran genel kanundur. Öğretide, özel kanun önceliklidir. Ancak, özel kanunda hüküm bulunmayan hallerde genel kanunun boşluk doldurucu vasfı vardır. İşçi açısından ölüm tazminatı olması gereken bir düzenlemedir. Bu nedenle, 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi işçi ailelerinin de, Borçlar Kanunu'nda yer alan ölüm tazminatı düzenlemesinden faydalanmaları gerektiği görüşündeyim.