IT endeksinde 8 basamak geriledik

Türkiye, global bilgi teknolojileri sektörü rekabetçilik endeksinde 46. sırada yer aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilgi Teknolojileri (IT) Sektörü Rekabetçilik Analizi Araştırması'na göre Türkiye, global IT sektörü rekabetçilik endeksinde 8 basamak gerileyerek 46. sırada yer aldı.

Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından Business Software Alliance'ın (BSA) sponsorluğunda bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen araştırma yayınlandı.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 66 ülkenin IT pazarının değerlendirildiği "2009 IT Sektörü Rekabet Analizi Araştırması"na göre Türkiye, bir önceki yıla göre 8 basamak gerileyerek bu yıl 46. sırada yer aldı.

Toplamda 100 üzerinden 33,8 puan alan Türkiye, alt kategoriler bazında en yüksek puanı 75,9 puanla genel iş ortamı kategorisinde alırken, en düşük puanı ise 3,5 puanla Ar-Ge ortamının geliştirilmesi kategorisinden elde etti.

Yasal ortam kategorisinde 61 puan, IT sektörünün gelişiminin desteklenmesi kategorisinde 54,4 puan alan Türkiye, insan kaynakları kategorisinde ise 34,4 puanda kaldı. Türkiye'nin geliştirmesi gereken alanlar arasında 20,7 puan aldığı IT altyapısı ve 3,5 puan aldığı Ar-Ge geliştirme kategorileri yer alıyor.

Araştırmada diğer öne çıkan sonuçlara göre, geniş bant ağları, IT sektöründe rekabetçilik için hayati önem taşıyan bir faktör. Fikri mülkiyet haklarının korunması da IT sektöründeki rekabetçilik açısından hala büyük önem taşıyor.