İtalya'yı Berlusconi korkusu sardı

İtalya'da seçim öncesinde daha ciddiye dönüşebilecek bankacılık krizi yaşanmaya başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Geçmişte yaşanan bankacılık skandallarına İtalyan Merkez Bankası'nın göz yumduğu ileri sürülürken Mario Monti'ye kadar uzanan iddialar Berlusconi'nun yeniden hükümet olma ihtimalin idoğurdu. Bu durum yatırımcıları tedirgin edince İtalya'da faizler yükselişe geçti.

Bu ay sonunda yapılacak seçimler öncesinde yaşanan bankacılık skandalı ile eli güçlenen Berlusconi yatırımcıyı endişelendirirken, ülkede uzun vadeli tahvil faizleri yükseliyor. Gün sonunda İtalya bankalarına yüze 5 üzerinde satış gelirken, ülkenin endeksinde yüzde 3 üzerinde değer kaybı yaşanıyor.

Sürece dair yeni haberler de gelmeye başladı. Özellikle Monte Paschi’nin türev işlemlerden zarar yazdığı dönemde İtalya Merkez Bankası (BoI) Başkanı olan Mario Monti’ye kadar uzanan skandalda yeni haber Draghi’nin konuya dair bilgilendirilmiş olabileceği yönünde.

Şimdi Avrupa Merkez Bankası Başkanı olan Monti’nin 2006-2011 yılları arasına yaşanan olaydan haberdar olduğu yönündeki spekülasyonlar artmaya başladı.

Geçtiğimiz hafta BoI Monte Paschi’nin 3.9 milyar euroluk yeniden sermayelendirmesine onay verirken, gelen haberler Draghi’nin 2010 ortasında bu olaydan haberdar olduğu yönünde. Yatırımcı ve hissedarları korkutmamak için şüpheler olmasına rağmen harekete geçmekte gecikmekle suçlanan Draghi’ye özellikle Merkez Sağ politikacıları tarafında ağır eleştiriler gelmeye başladı.

2010 yılın da müfettişlerin iki türev işlem kontratında Monte Paschi’nin 720 milyon euro ödeme yapması gerektiğini koyması sonrasında yapılan soruşturma ile bugüne uzanan skandalda hissedarlar da geçtiğimiz aya kadar bilgi vermekten kaçındı.

Soruşturmayı yürüten yetkililer sürecin kasıtlı olarak geciktirildiği görüşünde birleşirlerken, Monte Paschi’nin BoI’nin isteklerinde uyma konusunda yetersiz kaldığına dikkat çekiliyor. Yapılan açıklamalarda BoI’nin de soruşturulduğu belirtilirken, BoI güçsüz kalmakla suçlanıyor.