İzdihamı önlemek için kampanyayı öne çekti

Çaykur, yaş çay alım kampanyasını 20 Mayıs'ta başlatacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - ÇAYKUR, çay toplamak isteyen vatandaşlara imkan verip, yaş çay sezonunda izdihamı önlemek için kampanyayı öne çekip, 20 Mayıs'ta başlatma kararı aldı.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Genel Müdürlük Toplantı Salonu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, 2011 yılı yaş çay kampanya döneminin 20 Mayıs Cuma günü başlayacağını belirterek, "Düğmeye basacağız ve çarklar dönmeye başlayacak. Çay hasadı yapılan bölgeye ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum. Birinci sürgündeki kota miktarını şartlarımızı zorlayarak dönüm başına 340 kilogramdan 350 kilograma çıkardık. Mevcut şartları zorlayarak bu noktaya taşıdık" dedi.

Bu yaş çay sezonunun Artvin'den Giresun'a kadar aynı anda gelmesinin beklendiğini ifade eden Sütlüoğlu, "Geçmiş yıllarda yaş çay hasadı kademeli olarak başlardı. Çay üretilen tüm havzada bu sezon birlikte geliyor. Vatandaşımız tarlasına çay toplamak için girdiği zaman izdiham başlayacak. Gerek ÇAYKUR, gerek özel sektörde kontenjan uygulamasına geçilecek" diye konuştu.

ÇAYKUR'un günlük 6 bin 600 ton, özel sektörün ise 10 bin ton civarında yaş çay işlediğini kaydeden Sütlüoğlu, şunları söyledi:

"Dolayısıyla izdiham kaçınılmaz görünüyor. Bunun için kampanyayı erken başlattık. Çay daha taze. Kısmen gelen bölgeler var. İzdihamı önlemek, çay toplamak isteyen vatandaşlarımıza bu imkanı vermek, yükü bir miktar azaltabilmek için kampanyayı erken açıyoruz. Vatandaş çaylığına erken girerse, erken toplarsa, kapasitemize ulaşıncaya kadar vatandaşımız ne getirirse alacağız. Daha önce 50 kilogramlık bir tartı vardı. Bunu uygulamayacağız. Bu vatandaşın ve bizim de yükümüzü azaltmış olacak. Çünkü vatandaşımızın biraz sıkıntı çekeceğini görüyor ve mümkün mertebe azaltmaya çalışıyoruz."

Destekleme primleri ödenecek

Destekleme primlerinin ödenmesiyle ilgili yıl içerisinde sıkıntı yaşandığını vurgulayan Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"26 milyon lira destekleme primi ödenememişti. 60 bin vatandaşımız mağdur olmuştu. Ek bir bakanlar kurulu kararıyla, başbakanımızın da talimatları ile bu para genel müdürlüğümüzün hesabına aktarıldı. Yarından itibaren 26 milyon 64 bin lira müstahsilin hesaplarına aktarılacaktır. Kampanya öncesi moral ve can suyu olacaktır."

Üreticilerin en önemli sorunlarının başında ruhsatsız çay bahçelerinin geldiğini belirten Sütlüoğlu, şunları belirtti:

"Ruhsatsız ve kaçak çaylıklar diye tabir edilen, izin alınmadan yapılan çaylıklar var. Bu ciddi bir problemdir. Biz bu problemi çözmek için ÇAYKUR bünyesinde bir çalışma başlattık. Tarım Bakanlığı nezdinde girişimlerimiz oldu, mutabakatı sağladık. Komisyon bu konuda çalışıyor. Halkımızı olumsuz etkileyen bu problemi çözmenin gayreti içerisindeyiz. Bakanlar kurulu kararı ile çözülebilecek bir konu. Bütün gücümüzle bunu çözmek için çalışıyoruz."

Sütlüoğlu, rekoltenin hava şartlarına bağlı olduğunu, yüksek kesimlerin üçüncü sürgün çay almasının zor gözüktüğünü, çay fiyatını ise ay sonuna doğru Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in önümüzdeki günlerde açıklayacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir