İzmir Ayakkabı Fuarı kapılarını açtı

Yılda iki kez bir araya gelen sektörün yaz fuarına bu yıl 17 bin metre karede 120 firma katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - "Ayakkabı Yaz 2010 - İzmir Ayakkabı, Çanta, ve Aksesuarları Fuarı", Kültürpark Fuar Alanı 1 no'lu holde düzenlenen açılış töreniyle 27. kez kapılarını açtı. Yılda iki kez bir araya gelen sektörün yaz fuarına bu yıl 17 bin metre karede 120 firma katılıyor. Geçen yıl 20 bin metre kare ve 154 firma ile düzenlenen fuarın kriz nedeniyle daralmaya gittiği, bu yıl katılamayan 34 firmanın çoğunun iflas ettiği belirtildi. Fuara Azerbaycan, İran ve Mısır'dan alım heyetleri geleceği ifade edildi. Firmaların 2010 Yaz kreasyonlarını sergilediği fuar, 24 Ocak 2010'a kadar gezilebilecek.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, emek yoğun bir sektör olan ayakkabıcılıkta Türkiye'nin kapasitesiyle dünya çapında iddiasının bulunduğunu, İzmir'in de İstanbul'un ardından sektörde ikinci büyük bölge olduğunu söyledi.

İzmir'in sektörün toplam üretiminin yüzde 35-40'ını karşıladığını, altyapısının, kalifiye iş gücünün bulunduğunu kaydeden Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Ayakkabıcılık, bu ülkenin ve İzmir'in tekstil gibi köklü sektörleri arasında yer alıyor. Tekstil gibi kunduracılık sektörü de ufak bir destekle moral ve canlılık kazanabilecek durumdadır. Kalite sorunu yok. Fiyat ve maliyetle rekabet sorunu var.

Bugün dünyada marka olmuş ve bu sektörde isim yapmış markaların ve ülkelerin kalitesinde ve hatta onları üstünde ayakkabı üretebilecek sektör elemanları mevcut. Ancak Türkiye'nin ayakkabı ithalatına ve ihracatına bakınca, üzücü bir tablo ortaya çıkıyor. Bizim öz sektörümüz olan ayakkabıcılıkta ithalatla ihracat arasında aleyhte bir uçurum söz konusuysa bunu ciddi bir şekilde masaya yatırmalıyız. Türkiye bu sektörde dış ticaret açığı verecek bir ülke olmamalıdır."

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan da konuşmasında ithalata dikkati çekti. İzmir'de kullanılamayan üretim kapasitesi kadar ayakkabının ithal edildiğine işaret eden Kalkan, "2009'da ülkenin ihracatı 296 milyon dolar olmuş, ithalat ise 550 milyon dolar. Sattığının iki mislini ithal eden sektör iflah olmaz. Artık ithalatın yerli imalatı zedelememesi için tedbir alınması gerekiyor. Fransa kendi sektörlerini korumak için ithalatta zorlayıcı engeller getiriyor. Bunları Türkiye de değerlendirmeli" dedi.

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, sektörün krizlere rağmen ayakta olduğunu belirterek iç piyasada hipermarket ve semt pazarlarının firmaları olumsuz etkilediğini bildirdi.

Ege Ayakkabıcı Sanayicileri Derneği Başkanı Celal Sezerler, sektör ihracatının yüzde 15 azaldığını söyledi.

Firmaların 2010 yılı için yurt dışı fuarlarda daha aktif çalışması gerektiğini söyleyen Sezerler, "Birçok firmamız yaptığı yatırımlarla İtalya ve İspanya kalitesine ulaştı. Dış pazarda başarılı olmamamız için hiçbir neden yok. Hedef fuarlardaki devlet desteği oranı yüzde 70'e çıkarıldı. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ayakkabı sektöründe kümelenme yapılamaması ve markalaşmanın olmamasının en büyük iki eksiklik olduğuna dikkati çekti.