İzmir Büyükşehir, iki kooperatifle sözleşme yeniledi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire Süt Kooperatifi ve Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile yeniden alım sözleşmesi imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA)

Sözleşmeli üretim modeli ile yerel kalkınmayı desteklemeye önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafta sonu Tire Süt Kooperatifi ve Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile yeniden alım sözleşmesi imzaladı. Belediye Tire’den süt, Bademli’den fidan, ağaç, yoğurt, ayran ve zeytinyağı alacak.

Sözleşmelerin imza töreninde tarım dünyanın her yerinde desteklenirken, Türkiye’de desteklerin yok denecek kadar az olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Tarım sübvanse edilmediği için belediye olarak bu işe gönül verdik. Yeniden bir şey icat edecek ne zamanımız, ne de gücümüz vardı. Mevcuda baktık. Mevcudu Küçük Menderes'te bulduk. Bayındır'da çiçeklik kooperatifi  vardı onu destekledik.  Bademli'de  fidancılık kooperatifi vardı ona destekledik. Tire’de süt kooperatifi büyüyordu, onu destekledik. Kiraz'da İğdeli Kooperatifi  ilerliyordu ona destek verdik. Yani biz Küçük Menderes’te zemini, yol arkadaşımızı bulduk. Dolayısıyla  4 kooperatifin üyeleri ile  birlikte yürümeye başladık" dedi. 

Verdikleri destek ile Tire Süt  Kooperatifinin büyüdüğünü dile getiren Kocaoğlu, "Bu, kalkınma modeli olarak dünya üniversiteleri tarafından incelenmeye başladı. İzmir'de süt üretimi Türkiye'deki süt üretimi artışının 4-5 katı arttı. Demek ki başarılı oldu. Bugün 4-5 tane süt ve süt mamulleri üretimi  yapan şirket Küçük Menderes’te yatırıma başladı. Yani sütlerimiz yerinde üretilerek istihdam da sağlayarak  Ege ve Türkiye sınırlarını geçecek. Ana hedefimiz tarımda Türkiye'nin kalkınması ülkenin cari açığının azaltılması. Bunun için bu coğrafyanın bu dünya nimeti yurdumuzun mutlaka ve mutlaka tarımda ciddi bir ihracat hamlesine girmesi gerekir" şeklinde konuştu.

"Güven tesis ettik"

Bayındır'da uyguladıkları  sözleşmeli model ile  ürünlerin çeşidinin ve kalitesinin arttığını vurgulayan Kocaoğlu, Bayındır’ın Irak ve Azerbeycan'a ihracat yapar konuma geldiğine dikkat çekti. Daha fazla ülkeye ihracat yapılması gerektiğini savunan Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi 11 yıllık geçmişinde çok önemli bir kazanım elde etti. Kırsalda tarımda, hayvancılıkta çok gelişti. Siyasi partisi, etnik kökeni hiç önemli değil ama, şunun aksini ispat etmek veya söylemek mümkün değil. Kırsal Büyükşehir Belediyesi'ne güveniyor İzmir Büyükşehir Belediyesi de onlara güveniyor. Güven olmadan, güvenmediğiniz insanla, kurumla iş yapamazsanız. Yaparsanız da büyüyemezsiniz. Biz bu güven ortamını tesis ettik. En büyük kazanımımız budur"dedi.

Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi  konuşmasında Kocaoğlu’nun zor zamanında çiftçinin elinden tuttuğunu belirterek teşekkür etti. Bilgi, "2 yıldır alım yapılan meyve fidanları sayesinde meyvecilikte büyük adımlar atıldı. Hem meyve fidanı verilen çiftçilerimiz meyve üretimi ve tüketimi konusunda yeni bir geçim kaynağı buldu, hem de fidanların temin edildiği fidan üreticilerinin ürünlerinin ekonomik değeri korundu" dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş'in tarım ve hayvancılıkla geçinen bir bölge olduğunu vurgulayarak, "Bu bölgede üretim yıllarca koşullara göre şekillendi. Özellikle ürünün satın alanın insafından kurtarılması adına,  Büyükşehir Belediyesi’nin katkısı çok anlamlı. Bu kent tarımla geçiniyor. Bu kentin insanlarını bu kentin içinde mutlu etmeliyiz. Bunun yolu da tarımda ve havancılıktaki verimini yükseltilmesi. Üreticinin bilinçlendirilmesi ve ürettiklerimizin sağlıklı ve doğru satın alınması çok önemli" dedi.   

Bu konularda ilginizi çekebilir