İzmir Serbest Bölgesi’nden çevreci yatırım atağı

Arıtma tesisi ve düzenli katı atık depolama alanından sonra solar çamur kurutma sistemi için de start veren İzmir Serbest Bölgesi, 2023 yılına kadar tam doluluk oranına ulaşmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - İzmir Serbest Bölgesi, çevreye yönelik yatırım altyapısını giderek güçlendiriyor. Uzun yıllardır atıksu arıtma tesisine sahip olan, katı atıklarını 2011’den bu yana 1.Sınıf Düzenli Depolama Tesisi’nde bertaraf eden İzmir Serbest Bölgesi, şimdi de atıksu arıtma tesisinden çıkan çamuru kurutmak için 2 milyon TL’lik yatırım yapacak. Solar Çamur Kurutma Sistemi için İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) 1.5 milyon TL hibe desteği sağlayacak. 

İzmir Serbest Bölgesi’nin arıtma tesisine sahip olması ve yatırımcıya tapu verebilmesiyle diğer pek çok serbest bölgeden ayrıldığını dile getiren İzmir Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, “Hem arıtma ihtiyacı olan hem de serbest bölge avantajlarından yararlanmak isteyen yatırımcılar için çok fazla alternatif yok. Biz de çevreye yönelik altyapımızı sürekli güçlendiriyoruz. Yıllar boyu kategorisi bakanlık tarafından belirlenemediğinden tartışma konusu olan, vahşi depolama ile birikmek durumunda kaldığımız ve bu haliyle bize de, komşularımıza da sıkıntı yaratan katı atıklarımızı, sınıfı belli olur olmaz yine İZKA desteği ile yaptığımız, düzenli depolama alanına aktardık” dedi. 

Şimdi de birikmiş atıkların bertarafıyla ilgili çalışmalar paralelinde, çevre mevzuatları gereği, atık yönetimi ve planlaması dahilinde yeni yatırımlar planladıklarını söyleyen Sevimli, özetle şu ifadeleri kullandı: “Bu yatırımlardan sonuncusu olan Solar Kurutma Tesisi Projesi, İZKA destek programı dahilinde desteklenmeye uygun bulundu. Projenin yatırım maliyeti için yüzde 75 oranında, yaklaşık 1.5 milyon TL karşılığı hibe kaynak sağlandı. Atık yönetimi için zorunluluklarımız, gelecek günlerin en önemli gündemi olmaya devam edecek. Son yıllarda alt yapımızdaki eksikleri gidermeye, yeniden yapılanmaya yönelik olarak yoğun çaba harcadık ve bölgeyi yeni yatırımcılara, yeni sektörler açma, tanıtma-pazarlama aşamasında gönül rahatlığı duyacağımız bir noktaya geldik.” 

Atıksu arıtma tesisinin günde 9 bin metreküp kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Sevimli, “Özellikle bu tesisten yararlanma ihtiyacı olan sektörler için, yatırımı tamamlanmış bir altyapı hizmeti sunuyoruz. Yeni çevre yönetmeliklerine uyum kapsamında gelişimimizi de hızla sürdürüyoruz. Arıtma tesisinden günde yüzde 25 kuru madde içeriğine sahip 15 ton çamur çıkıyor. Yeni kurutma sistemi ile bu çamurlar yüzde 50 kurutulacak. Bu sayede depolanması gereken atık miktarı azalacak, bunun sonucunda da monodeponi sahası daha etkin ve verimli olarak kullanılacak” dedi. 

egr.jpg

1984’te dericiler kooperatifi olarak kurulan bölgenin, sırasıyla deri OSB’ye, deri serbest bölgesine ve karma serbest bölgeye dönüştüğünü hatırlatan Sevimli, “Bugünkü ismimizi ve statümüzü 2011’de aldık. Bu tarih itibariyle yeni kurumsal kimliğimiz ve anlayışımızla hedefl erimizi büyüttük. Şu an unvan ve kuruluş sözleşmesi olarak deri serbest bölgesi diye anılmasak da, deri sektörünün önemli bir adresi konumundayız. Diğer sektörlere de kapıları açtık. Alt yapımız ve birikimimizle deri ihtisas özelliğimizi yitirmeden yeni alanlarda da gelişimi, üretici firmaları çekmeyi amaçlıyoruz” açıklamasını yaptı. 

2023’te yüzde 100 doluluğu yakalarız 

Yeni yapılanmanın meyvelerini toplamaya başladıklarını vurgulayan Sevimli, “Bölgemize son 3 yılda Ağaoğlu ve Ağdersan gibi deri firmaları yanında Solufert Kimyevi Maddeler, Löher, Kaider Stone, Gürmen Plastik, Ottoman, Turkon gibi farklı sektörlerden yeni yatırımcılar katıldı. Hızlı tren hattı ile başlayan, Çandarlı Limanı ve karayolu yatırımlarıyla gelişecek olan bölgesel avantajlar ve serbest bölge olanaklarının İzmir Serbest Bölgesi’ni 2023 yılında doluluk oranını tamamlamış, genişleme arayışlarını başlatan bir yapıya taşıyacağına inanıyoruz” dedi.

Firmaların üçte biri deri sektöründen

İzmir Serbest Bölgesi’nde bugün 23’ü yabancı menşeyli olmak üzere 80 firmanın yer aldığını belirten Eyüp Sevimli, “Bu firmaların üçte biri deri sektöründe faaliyet gösteriyor. Diğerleri ise gıda, kimya, elektrik elektronik, makine, plastik gibi farklı sektörlerden. Her geçen gün bölgemize farklı sektörlerden talepler geliyor. İzmir Serbest Bölgesi üretime yönelik çalışan bir bölge. Ama bununla birlikte, ticaretin yanı sıra, depoculuk hizmetlerini de geçen yıl yaptığımız yeni yatırımlarla hızla geliştirmeye devam ediyoruz. Değişik sektörlerden yatırımcı ilgisi son zamanlarda daha da çoğaldı. Bölgemizde istihdam edilen kişi sayısı bin 600 civarında. Ticaret hacmimiz yılda 350-400 milyon dolar arasında değişiyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir