İzmir'de lüks oto operasyonu

İki şirketin 52 lüks aracı düşük modelli göstererek ithal edip yüksek fiyattan sattıkları tespit edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir'de, aralarında lüks otomobiller ve 2 iş makinesinin de bulunduğu 52 aracın, gümrük beyanlarında yüksek model olarak gösterilerek ithal edildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Elde edilen bilgiye göre, Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza ekipleri, Kasım ayında İzmir Gümrüğünden Türkiye'ye giriş yapan bazı otomobillerin, gümrük beyannamelerinde yer alan bilgilerle farklılık taşıdığını tespit ederek 5 lüks otomobile el koymasının ardından, daha önce yapılmış otomobil ithalatlarıyla ilgili evraklarda inceleme başlattı.

İthalatı yapan 2 şirketin evraklarındaki incelemede, aynı yöntemle getirildiği belirlenen 45 lüks otomobil ile 2 iş makinesi daha tespit edildi. Araçların satılması nedeniyle satın alanların kaçakçılıkla ilgileri olmamları nedeniyle herhangi bir soruşturma ya da araçların mülkiyetine el  konulmadı. bazı araçların ruhsatına 'şerh' konuldu.

İki firmanın, Avrupa'da yaşı yükselmesi nedeniyle fiyatı düşen sıfır ya da az kullanılmış araçları irtibatlı olduğu kişiler aracılığıyla spot piyasadan satın alarak, ithalatını yapabilmek amacıyla gümrük beyanlarında 2009-2010 model gösterdikleri ve vergilerini ödedikleri, böylelikle yürürlükteki mevzuatları aşarak araçları Türkiye'ye soktukları ve bu yöntemle yüksek gelir elde ettikleri ileri sürüldü.

Maseratti Grandturismo da ithal edilmiş

İthalatı yapan firmaların 2 sorumlusu ile işlemlerini gerçekleştiren 2 gümrük komisyoncusu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu, ithalatı yapılan lüks otomobil ve iş makineleriyle ilgili kayıtlar üzerinde incelemenin sürdüğü kaydedildi.

İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün de vatandaşların bu konularda duyarlı davranması gerektiğini söyleyerek, şüpheli gördükleri durumları Gümrükler Muhafaza Kaçakçılık İhbar Hattı olan ''Alo 136'' hattına bildirmelerini istedi.

Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza ekipleri, Kasım ayında İzmir Gümrüğünden Türkiye'ye giriş yapan BMW marka X6, 320i ve 320d model ile Maseratti Grandturismo, Audi A6 marka araçların 2008-2006 yılı model aralığında olduğunu, gümrük beyanlarında ise 2010 ya da 2009 model göründüğününü tespit etmişti. 1 yaş üzerindeki araç ithalatının yasak veya izne bağlı olması nedeniyle, gümrük yetkilileri 5 araca el koymuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir