İzmir'de organik tarım projesi 3 zeytinyağı markası yarattı
Yarımada'da Organik Tarım' projesiyle başlatılan organik tarım seferberliği ile Seferis, Urla Hasat ve Ünal Kardeşler olmak üzere 3 zeytinyağı markası oluşturuldu.
Arzu ALP
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Kalkınma Ajansı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Üniversitesi işbirliğinde yürütülen "Sosyo- Ekonomik Kalkınma İçin Sürdürülebilir Bir Örnek: Yarımada'da Organik Tarım" isimli proje meyvelerini vermeye başladı. Bu projeden Seferis, Urla Hasat ve Ünal Kardeşler olmak üzere 3 zeytinyağı markası doğdu.
2009 yılında başlayan ve yarımadada organik tarım seferberliğine yol açan 1 yıllık projede 30 üretici ile yola çıkılırken, bugün organik tarım yapan üretici sayısı 500'e ulaştı. Bu projenin bir uzantısı olarak organik üreticilerinin ürünlerine pazar yaratmak amacıyla İzmir'in Bostanlı semtinde ekopazar kuruldu. Projenin devamındaki ‘Küçük Aile İşletmelerinde Organik Artıkların Değerlendirilmesi Modeli Projesi' ile tarla, bağ ve bahçe artıkları geri dönüştürülerek çevre kirliliğinin önüne geçildi, toprak düzenleyicisi olarak humus elde edildi. Projenin bir diğer çıktısı da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan "Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Park Bahçeler Daire Başkanlığı Tarımsal Yapı Şube Müdürü Azmi Akbaytürk, 30 üretici ile 100-150 hektar alanda başlanan organik tarımın bugün 600 hektar alanda yapılmaya başlandığını söyledi.
2009 yılında başlayan ve 1 yıl süren proje sayesinde Seferis, Urla Hasat ve Ünal Kardeşler olmak üzere 3 zeytinyağı markası doğduğunu belirten Akbaytürk, bu markaları gerek Ekoloji Fuarı'nda gerekse geçtiğimiz eylül ayında İzmir'de düzenlenen Uluslararası Tarım Fuarı'nda tanıtmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Akbaytürk, 30 üretici ile yola çıktıkları bu projede bugün organik tarım yapan üretici sayısının 500'e ulaştığını, organik tarım yapmak isteyen üreticilerin de sıraya girdiğine dikkat çekti.
Bu projenin bir çıktısı olarak organik üreticilerinin ürünlerine pazar yaratmak amacıyla İzmir'in Bostanlı semtinde Ekopazar kurulduğunu hatırlatan Akbaytürk, "Organik ürünlerin pazara gelmesinde bazı sıkıntılar yaşanıyordu. Organik pazara daha fazla üreticinin ürününü getirebilmesi amacıyla diğer çevre ilçelerde üretim alanlarında daha geniş üretim yaptırarak ürün çeşitlerini ve miktarlarını artırarak tüketiciye organik ürüne daha ucuz ulaşma kolaylığı sağladık" dedi. Akbaytürk, pek çok organik tarım üreticisinin İzmir, İstanbul ve Ankara'daki organik pazarlara ürününü gönderdiğini, pek çoğunun internet üzerinden satış yaptığını dile getirdi. Bu proje sayesinde üreticinin bilinçlendiğini ifade eden Akbaytürk, "Projenin devamındaki Küçük Aile İşletmelerinde Organik Artıkların Değerlendirilmesi Modeli Projesi ile tarla, bağ ve bahçe artıkları geri dönüştürülerek çevre kirliliğinin önüne geçildi, toprak düzenleyicisi olarak humus elde edildi" diye konuştu.
Üretici dekarda 30 lira ek gelir etmeye başladı
Projenin bir diğer çıktısının da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan "Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı olduğunu kaydeden Akbaytürk, "ÇKS'ye kayıtlı üreticiler destek primi alarak kendi bütçelerine, dekarda 30 lira ek gelir etmeye başladı. Çok sayıda üretici organik tarıma geçmek istiyor. Son olarak Urla Kadıovacık Köyü'nden 25 kişi organik tarıma başlamak için bize müracaat etti. Eğitim seminerlerini verdik. Onları
da organik sertifikalı üreticiler listesine ekleyeceğiz" diye konuştu.