İZBAN'da grev başladı

İzmir'de kent içi ulaşımın önemli ayağını oluşturan Aliağa-Torbalı arasında banliyö işleten İZBAN A.Ş.'de toplu sözleşme görüşmelerindeki uzlaşmazlık nedeniyle grev başladı. Ulaşım alınan önlemler sayesinde büyük çapta etkilenmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak şirketi İZBAN A.Ş.'nin 340 personeli, yetkili sendika Demiryol-İş'in grev kararı alması sonucu bu sabahtan itibaren iş bıraktı. Makinistler, istasyon operatörleri, gişe çalışanları, bakımcıların grevi nedeniyle İZBAN hattında sistemdeki elektronik anons sistemi dışında çalışan bölüm olmadı.

Grevden haberi olmayan yolcular, geldikleri istasyonlardaki güvenlik görevlilerinden grev kararını öğrendi. Vatandaşlar güvenlik görevlilerinin yönlendirmeleriyle otobüs seferlerinin yapıldığı bölgelere gönderildi. Bu anlarda işe yetişme telaşındaki bazı yolcular kendilerinin haberdar edilmemesine tepki gösterdi. İzmir Metrosu'nda yolcuların İZBAN grevi nedeniyle sıkıntı çekmemesi için yönlendirici anonslar yapıldı. Metro ile İZBAN hattının kesiştiği ve aktarma noktası olan Halkapınar ve Hilal İstasyonlarıyla ilgili yapılan anonsta, bu iki istasyonun kapalı olduğu, Halkapınar İstasyonu'ndan İZBAN güzergahına kaldırılan otobüslere aktarma yapabilecekleri bildirildi. Bu nedenle özellikle Halkapınar İstasyonu'nda olabilecek yığılma kısmen önlendi. Yolcular otobüslerle yolculuklarına devam edebildiler.

İzmirlilerin grevden olumsuz etkilenmemesi için ESHOT ve İZULAŞ'ın yanı sıra İZDENİZ de gün boyu ek seferler gerçekleştirmeye başladı. Önlemlere rağmen grevden haberi olmayan pek çok İzmirli, gidecekleri yere geç kaldı. Bunun yanında yolcu yoğunluğunun olduğu bölgelerde alınan ek önlemler, sıkıntı yaşanmasını önemli ölçüde önledi. Ulaşım büyük oranda aksamadan gerçekleştirdildi.

'Sendika olarak, grevin var gücümüzle arkasındayız'

Türk-İş 3'üncü Bölge Temsilciliği ile grevdeki işçilerin bağlı bulunduğu Demiryol-İş Sendikası yönetici ve üyeleri, Alsancak Garı önünde basın açıklaması yapmak istedi. Saat 08.00'de yapılacak basın açıklamasına polis izin vermeyince, grup dağıldı. Bunun üzerine Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Bakanı Hüseyin Eryüz, kısa bir açıklama yaptı. İZBAN yönetimi ile gece geç saatlere kadar görüşmelerin sürdüğünü, ancak ücretler ve ikramiyelerde anlaşamadıklarını söyleyen Eryüz, şöyle dedi:

"Saat 04.00'te personel, işyerlerini terk etti. Grev gözcüleri nöbetlere başladı. Grev kararını arkadaşlarımızın geçim sıkıntısı çekmeleri, yoksulluk sınırına yakın ücret almaları nedeniyle aldık. 340 personelin 105'i asgari ücret alıyor. Yüksek oranda zam istediğimiz söyleniyor. Oran olarak öyle olabilir ama ücrete yansıması öyle olmuyor. 3 bin TL maaşta yüzde 10 oranda artış 300 TL'dir. 1600 TL'de 160 TL'dir. Bizim arkadaşlarımızın büyük bir bölümünün eline 1616 TL geçiyor."

Grevin mutlu bitmesini istediklerini ifade eden Hüseyin Eryüz, "İşverenimiz taleplerimize bir şekilde gönlünü, gözünü açarsa, birlikte el ele mutlu bir şekilde işimize aşımıza tekrar kaldığımız yerden devam ederiz. Aramızdaki uyuşmazlığın barışa ulaşması için grev bir amaç değil, bir araçtır. Allah mahçup etmesin. Gazamız mübarek olsun. İnşallah hayırlı sonuçlara vesile olsun. Sendika olarak bu grevin var gücümüzle arkasında ve destekçisiyiz" diye konuştu.

İZBAN: Son teklifimizde kabul edilmedi

Bu arada İZBAN A.Ş.'den yapılan yazılı açıklamada, "İZBAN A.Ş. ile Demiryol-İş Sendikası arasında haziran ayından bu yana devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, bu gece geç saatlere kadar sürmüştür. Kurumumuz, son tur görüşmede uzlaşma sağlamak ve grev döneminde kentte ve çalışanlarımızda yaşanabilecek sıkıntılı ortamı önlemek adına tüm şartları bir kez daha zorlayarak ilave ücret artışı teklifi yapmıştır. Demiryol-İş Sendikası, son teklifimizi de kabul etmeyerek grev yapma kararında ısrar etmiştir" denildi.