'İzmir'in yaşam kalitesi İstanbul'dan yüzde 12 yüksek

İzmir hem ucuzluk hem de yaşam kalitesi açısından İstanbul’u solladı. Şirketlerin de yeni yatırım için rotayı çevirdiği il, başta İstanbul olmak üzere diğer illerden işgücü göçü alıyor. EGİAD Başkanı İlter, bu trendi, İzmir’i Türkiye’nin Kaliforniya’sı haline getirmek için bir fırsat olarak görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYZA COŞKUNTÜRK

Son yıllarda İzmir’in sanayileşme süreciyle yükselen bir ivme kazandığı ve hızlı bir göçe maruz kaldığı gerçeğinden yola çıkan Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), uluslararası danışmanlık şirketi Mercer ile ortak bir çalışma gerçekleştirerek “İzmir’in Yaşam Kalitesi, Yaşam Maliyeti ve Ücretleri”ni raporlaştırdı.

EGİAD’ın önderliğinde, İzmir Ticaret Odası ve BASİFED’in işbirliği ile düzenlenen basın toplantısında İzmir için ilk kez gerçekleştirilen ayrıntılı araştırma açıklandı.

İzmir’e diğer şehirlerden bir işgücü göçü olduğunun dikkate alındığı rapora göre, İzmir, İstanbul’a göre %12 daha iyi “yaşam kalitesi”ne sahip. Bunun yanı sıra İzmir, İstanbul’dan % 10 daha ucuz bir şehir.

EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, yeni yatırımlarında rotayı İzmir’e çeviren şirket sayısında ciddi artış olduğunu vurgulayarak, “Bu trendi İzmir’i Türkiye’nin Kaliforniya’sı haline getirmek için bir fırsat görüyoruz. Amaç yaşanacak şehir olarak bilinen İzmir’in, ‘çalışılacak ve iş yapılacak şehir’ imajını güçlendirmek. Uluslararası ve ulusal ölçekte şirketlerin operasyon merkezlerini ve bazı iş birimlerini İzmir’e taşıma kararı almaları sevindirici gelişme. Onları izleyecek başka firmalarla iş ve yaşam alternatifi olarak İzmir’in çehresinin ve kent dokusunun hızla değişmesi söz konusu” ifadelerini kullandı.

İzmir’e yatırımları çekmeyi hedefliyoruz

İstanbul’dan İzmir’e ciddi bir göç olduğunu ve göç profilinin önemli bir kısmının serbest, home ofis çalışan, yüksek eğitimli, ancak işini İzmir’e taşımadığı için şehrin ekonomisine daha düşük katkı sağlayan profilden oluştuğunu gördüklerini söyleyen İlter, “Biz yatırımları da şehre çekmeyi hedefliyoruz. İzmir’in ihraç ettiği birçok beyin var. Önce o beyinleri şehre geri çekmek istiyoruz. 30-45 yaş arası iyi eğitimli beyaz yakalı profili hedefliyoruz. Hazırlattığımız rapora göre, bir beyaz yakalının en büyük gideri olan özel okul ücretleri İzmir’de %40 daha düşük. Yeni girişimleri ve genç beyinleri şehre çekerek cazibe merkezi olmak için çalışmalıyız” dedi.

Firmalara teknoloji odaklı çözümler sunan Uluslararası Danışmanlık Şirketi Mercer’in Türkiye Genel Müdürü Dinçer Güleyin ise, İzmir’in son yıllarda Türkiye’nin yükselen yıldızı olarak hem iş hem de sosyal boyutuyla bir çekim gücü kazanmaya başladığını ifade etti. Güleyin, İzmir İşgücü Göstergeleri Araştırması’na göre, İzmir’e yapılan iş başvurularının sayısında önemli derecede artış gözlendiğini ve bunun yaklaşık yüzde 60’ını İstanbul’dan gelen başvurular oluşturduğunu belirterek, “Bu verilerden yola çıkan Mercer, iki şehrin hangi açılardan farklılaştığını ve pahalılık seviyelerini araştırdı. Çalışma kapsamında, ‘Yaşam Maliyeti’ ve ‘Yaşam Kalitesi’ kategorilerinin yanı sıra, iki şehir için benzer özelliklerdeki evlerin kira farklılıkları, benzer eğitim veren özel okulların senelik bedelleri ve çalışan işgücünün baz ücret ve bonusların dahil edildiği toplam nakit ücretleri de karşılaştırıldı” dedi.

Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi kuracağız

İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler de son dönemde İstanbul’dan İzmir’e yoğun nitelikli bir beyin göçünün olduğuna dikkat çekerek, “İzmir için yaşamak kadar üretmenin de keyifli olduğu bir kent, mutlu insanların kenti desek yanlış söylemiş olmayız. Oda olarak girişimciliğe özel önem veriyoruz. Pek çok ülke politikalarını inovasyon yaratarak büyüme üzerine kuruyor. İZTO olarak da eski hizmet binamızda Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi kurmayı palanlıyoruz. İzmir’in girişimcilik ve inovasyon kentine dönüşümü vizyonumuz ile genç girişimcilerle yatırımcıları aynı çatı altında bir araya getirecek merkezimiz için büyük heyecan duyuyoruz” diye konuştu.

İzmir, İstanbul’a göre ortalama yüzde 10 daha ucuz bir şehir

İstanbul ile karşılaştırıldığında İzmir ‘yaşam maliyeti’nde yüzde 10 daha ucuz bir şehir olduğu belirlendi. İzmir, yüzde 12 oranında İstanbul’dan daha yüksek yaşam kalitesine sahip. Ayrıca İzmir’de ilk ve orta öğretim okul maliyetleri, İstanbul’daki benzer okullara göre ortalama yüzde 35 daha ucuz. Araştırmaya göre, İzmir’de baz ücret seviyesi ise İstanbul’a göre ortalamada yüzde 11 daha düşük.