İzmirliler bisikleti sevdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Karşıyaka Belediyesi'nin, Türkiye'nin ilk ciddi uygulaması olan kiralık bisiklet sistemi KARBİS'e gösterilen ilgi tahminleri üstünde oldu. Kuruluş aşamasında yıllık 2 bin 500 kişinin üye olması hedeflenen sisteme kayıt yaptıranların sayısı, altı ay içerisinde 7 bin kişiye ulaştı. Projenin Türkiye'ye örnek olduğunu belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, "Karşıyaka Sahili'nde 19 kilometrelik bisiklet yolu bulunuyor. Vatandaşlarımız bisikletle sahilde gezmeyi çok sevdi. Uygulamanın bu denli ilgi görmesi doğru işler yaptığımızı gösteriyor. Yoğun talebi karşılamaya dönük çalışmalarımız ise, devam ediyor" dedi. 

Kiralık bisiklet sistemi KARBİS, geçen Ocak ayında altı istasyonda 65 bisiklet ile çalışmaya başladı. Kredi kartı ile otomatik alınıp, yarım saati 25 kuruş, iki saatliği ise bir TL ücretle çalışan sistemde, vatandaşlar aldıkları bisikleti istediği istasyona bırakabiliyor. CPS ile sürekli bilgisayardan kontrol edilen bisikletlerin her gün bakım ve onarımları da yapılıyor. 
Karşıyaka Sahili'nden İzmir Kuş Cenneti'ne kadar bisiklet yolunun olması kullanımını da arttırırken, özellikle hafta sonları, sahil KARBİS'i kullanmak isteyenlerin akınına uğruyor. Gelen bu yoğun talebi karşılamak üzere kolları sıvayan Karşıyaka Belediyesi, bisiklet sayısını arttırmaya hazırlanıyor. 

KARBİS'in Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı'nın bir parçası olduğunu hatırlatan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, "Kentimizde hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik hazırladığımız KARBİS sadece bir çevre projesi olarak değerlendirilmemeli. Bisiklet kullanımını yaygınlaştırarak, aynı zamanda, vatandaşlarımıza spor yapma imkanı da sunuyoruz. Sabahları, evlerinden vapur iskelelerine ulaşım noktasında da talep gören KARBİS'le alternatif ulaşımı da teşvik etmiş oluyoruz. Pek çok yönüyle Karşıyaka'ya ve Karşıyakalılara, böyle bir hizmet veriyor olmak, bizi de mutlu ediyor. İlk yıl için hedeflediğimiz rakamları, ilk altı ayda neredeyse üçe katlamış olmamız, Karşıyakalıların da, bu hizmetten duyduğu memnuniyeti gösteriyor" diye konuştu.