İZSU Stand Projesi, Şangay'daki EXPO'da sergilenecek

World EXPO Shanghai China 2010'da Türkiye'yi İZSU Büyük Kanal uygulaması temsil edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR - İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nün hazırladığı İZSU Stand Projesi'nin, 2010 yılında Çin'in Şangay kentinde düzenlenecek EXPO'da sergileneceği açıklandı.

İEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, World EXPO Shanghai China 2010'da Türkiye'yi İZSU Büyük Kanal uygulaması temsil edecek.

Üniversitenin İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Yard. Doç. Dr. Markus Wilsing, projenin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Emre Ergül, asistanlar Sıddık Erdoğan ve Murat Dede ile İZSU Stand Projesi'ni tasarlarken konuyu geniş bir perspektifle ele aldık. Bu proje kentin çok büyük bir sorununu çözerken Körfez'i, doğal yaşamı ve çevreyi de değiştirdi" dedi.

İZSU Standı Projesi'nin en genel anlamı ile "umudu" temsil etmek düşüncesi üzerine kurulduğunu söyleyen Wilsing, proje için kentin neredeyse tamamını gösteren bir uydu fotoğrafının üzerine yerleştirildiği 12 x 16 metre ölçülerinde saydam bir pleksiglas yüzey tasarlandığını ifade etti.

Yüzey üzerindeki pırıltılar ile Körfez'in temizliğine atıfta bulunulduğunu kaydeden Wilsing, şunları kaydetti:

"İzmir, bir dünya kenti olarak her zaman değişime açık ve şeffaf bir kent olmuştur. Pleksiglas yüzey kentin bu karakterini güçlendirmek için kullanıldı. İZSU Büyük Kanal Proje Hattı mavi renkli bir ışık tüpü ile ve bu hat üzerinde bulunan pompa istasyonları ve arıtma tesisleri kırmızı renkli noktasal ışık kaynakları ile gösterildi. Bu anlatım, İZSU projesinin kentsel ölçekteki önemini vurgulamaya katkıda bulunmakta."

İZSU Standı'nı ziyaret edeceklerin kenti uydudan bakar gibi izliyor olacaklarını belirten Wilsing, sahnenin dört büyük parçadan oluşan tüllerle örtüldüğünü, tüllerin Körfez'i ve kentin tamamını mekansallaştırdığını kaydetti.

Wilsing, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Stand, her iki kenarından sarkıtılmış ve iplerle zemine bağlanarak gerdirilmiştir. Üzerinde İZSU projesini anlatan görselleştirmeler yer almaktadır. İZSU Büyük Kanal Projesi'nin 100 kent arasından seçilmesinde Stand Projesi'nin de bu tasarımında etkili olduğunu düşünüyorum. Böylesi önemli bir organizasyonda hem İzmir'in hem de İzmir Ekonomi Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nün orada temsil edilecek olmasından çok mutluyuz. Şimdi uygulama projesi üzerinde çalışıyoruz. Daha sonra detay projeler gelecek."