James Jeffrey'den veda mesajı

Bağdat'a tayin olan James Jeffrey, "Türkiye için kaygılanmayın. Türkiye 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başlarının en büyük kazananlarından birisidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bağdat'a tayin olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey bir mesaj yayımlayarak, Türkiye'ye veda etti.

Jeffrey, yazılı olarak yayımladığı "Görüşmek Üzere Türkiye" başlıklı mesajında, Amerikalıların ve Türklerin bağımsızlık mücadelelerini 1783 ve 1923'de tamamladığını ve yeni ulusları için idare şekli olarak demokrasiyi seçtiğinin bilindiğini belirterek, "Sonuçta, Amerikalıların ve Türklerin benzer tarihsel tabiatları olduğuna inanıyorum. İçinden geçtiğimiz zor ve tehlikeli zamanlarda bu tabiatları akıldan çıkarmamamız çok önemlidir" ifadesini kullandı.

Eşi Gudrun ile 28 yıl önce tanıştıklarında Türkiye'nin gelişme yolunda olan çok önemli bir ülke olduğunu bildiren Büyükelçi Jeffrey, şunları kaydetti:

"Ama bugün NATO müttefikimiz Türkiye, en ileri küresel liderlerden birisidir. Başkan Obama'dan alıntı yaparak diyebiliriz ki Türkiye'yi her zaman Doğu ve Batı'nın kesişme noktasında yer almış stratejik önemi çok büyük bir ülke olarak görüyoruz. Türkiye'nin ekonomisi önemli oranda büyüyor ve bir demokrasi ve çoğunluğu Müslüman bir ülke olarak bölgede önemli bir rol oynuyor. Türkiye'nin başardıklarıyla hepimiz gurur duyuyoruz ve biliyoruz ki ABD-Türkiye ilişkileri bugün birçok uluslararası ilişkiye kıyasla çok daha geniş, çok daha önemli ve çok daha derindir."

Jeffrey, Türkiye'ye bu kez veda ederken, bu bölgede istikrar ve barışa katkı yapma imkanını bulabildiği için mutlu olduğunu, ABD Büyükelçisi olarak heyecan verici bir iki yıl geçirdiğini belirterek, bu gelişinde ve daha önceki dört tayininde evlerini ve kalplerini onlara açan Türkiye'nin bütün insanlarına teşekkür etti.

Halefine de aynı sıcaklığın gösterilmesini ısrarla istediğini ifade eden Jeffrey, şunları kaydetti:

"Geçenlerde bir gazeteci, ülkeden ayrılırken Türk halkına nasıl bir mesaj vereceğimi sordu. Ona basit bir cevap verdim: Türkiye için kaygılanmayın. Türkiye 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başlarının en büyük kazananlarından birisidir. Tavsiyem, bu zemin üzerinde inşa etmek ve dış dünyayı kucaklamak olacaktır. Görüşmek üzere."

James Jeffrey, ABD Başkanı Barack Obama tarafından ABD'nin yeni Irak Büyükelçisi olarak aday gösterilmişti ve ABD Senatosu tarafından onaylanmayı bekliyor. Jefrey Türkiye'den yarın ayrılacak.

ABD Dışişlerinin kariyer diplomatı olan Jeffrey, büyükelçi olarak Ankara'ya 2008 yılında gelmişti. Daha önce üç kez Türkiye'ye atanan Jeffrey, 1999-2002 arasında Elçilik Başmüsteşarlığı görevini de yürütmüştü. Türkiye'ye son atanmasından önce ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak çalışan büyükelçi, öncesinde de Dışişleri Bakanı'na kıdemli danışmanlık, ABD'nin Bağdat Elçiliğinde Başmüsteşarlık, Dışişleri Bakanlığının Yakın Doğu bölümünde Kıdemli Bakan Yardımcılığı ve Arnavutluk'ta Büyükelçilik yapmıştı. Jeffrey'nin daha önceki görevleri arasında Kuveyt Büyükelçiliğinde Başmüsteşarlık ve Bosna'da Özel Temsilci Yardımcılığı bulunuyor.

Büyükelçi Jeffrey ve eşi Gudrun'un Jahn ve Julia adında iki yetişkin çocuğu var.

Bu konularda ilginizi çekebilir