Jantsa, halka arz geliriyle Avrupa’da şirket alacak
1977 yılında 600 ortakla kurulan Jantsa hisselerinin yüzde 20’si 28 Ağustos’ta İMKB’de işlem görmeye başlayacak.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
İSTANBUL - Hyundai, Volvo, Mitsubishi, Karsan, Otokar, Temsa, Bomag, Merlo, Claas, Kassbohrer, Tırsan ve BMC'nin de aralarında bulunduğu otomotiv sektörünün önde gelen markalarının jantlarını üreten Jantsa'nın hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) kote oluyor. Şirket, halka arzdan elde edeceği gelirle Avrupa'da bir şirket satın almayı hedefliyor.
Yaklaşık yüzde 20 hissesi İMKB'de satılacak olan Jantsa'nın Genel Müdürü Ercan Çerçioğlu, "Yabancı ortaklıktan sonra İMKB'de işlem görmeye başlayarak artık ‘alaturka'yı içinde barındırmayan Avrupalı şirket olacağız. Böylece daha önce yazılan aile anayasamız gereği 3. kuşağa kurumsal bir şirket bırakacağız" dedi. Halka arzdan elde edecekleri yaklaşık 28 milyon lira ile Avrupa'da şirket satın alacaklarını belirten Çerçioğlu, "Şu anda görüştüğümüz bir şirket var. Bu yıl sonuna kadar işlemi tamamlarız" diye konuştu. Çerçioğlu, şirketin kurumsallaşma ve şeffaflaşma politikası çerçevesinde ana faaliyeti dışında kalan gayrimenkul ve iştiraklerden çıkabileceğini dile getirdi.
Ortaklar hisse satmak istemiyor
Jantsa'nın 600 ortaklı bir şirket olduğunun altını çizen Çerçioğlu, şirketin yüzde 90'ının Çerçioğlu ailesine, yüzde 8'inin diğer ortaklara ve yüzde 2'sinin de Aydın İl Özel İdaresi'ne ait olduğu bilgisini verdi. 28 Ağustos Salı günü İMKB'de 2. Ulusal Pazar'da 13.61 lira baz fiyat üzerinden
serbest marjla satılacak olan şirket hisselerinin aileye ait yüzde 20'si Turkish Yatırım aracılığıyla borsada işlem görmeye başlayacak. Şirketin piyasa değerinin 150 milyon lira olması bekleniyor. Jantsa, 2011 sonundaki 137 milyon TL cirosuyla bu yıl İMKB'de işlem görmeye başlayan şirketler arasında en yüksek ciroya sahip altıncı şirket olacak. 2011 sonu itibariyle öz kaynakları 75 milyon TL, net karı ise 11 milyon TL seviyesinde. 2012 yılının ilk 6 ayında 44 milyon dolar ciro elde eden şirket, yıl sonunda cirosunu 88 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Çerçioğlu, yüzde 8'lik şirket ortaklarının hisselerini satmak istemediğini, şirket ortak satışının aile hisselerinden yapılacağını ifade etti.
Kendi tahtamızda işlem yapacağız
Şirketin halka arz fiyatını çok düşük bulduğunu dile getiren Çerçioğlu, "Yeni TTK yasallaşacağından borsada kendi tahtamızda işlem yapacağız. Gerekirse indiğinde alacağız, çıktığında da satacağız" dedi.
Şirketin üretiminin yüzde 65'ini ihraç ettiğini kaydeden Çerçioğlu, "80 ülkede 250 bayimiz bulunuyor. Türk otomotiv pazarında tanınmış bir şirketiz, dünyada ise prestijli bir markayız. Türkiye'de ise 1000 bayimiz var. İhracatımızın yüzde 6'sını Güney ABD'ye yüzde 20'sini ise Kuzey ABD'ye yapıyoruz" diye konuştu.