Joachim Gauck: İtiraf ediyorum bu gelişmeler beni korkutuyor

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, “Herhangi bir yerde hukuk devletini ve birçok ülkede denenmiş olan kuvvetler ayrımını kısıtlama eğilimini gördüğüm zaman, bunu özel bir kaygı duyarak izlerim” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı. Gauck, Türkiye ve Almanya’da olup bitenlerin iki ülke için de önemli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Demokrasinin sağladığı kazanımı yaşama tecrübesinin etkisiyle herhangi bir yerde hukuk devletini ve birçok ülkede denenmiş olan kuvvetler ayrımını kısıtlama eğilimini gördüğüm zaman, bunu özel bir kaygı duyarak izlerim. Dolayısıyla bugün burada kendime, hükümet hoşuna gitmeyen çok sayıda savcı ve polisi yerinden alır ve şahısların kim olduklarına bakmaksızın çarpık gelişmeleri aydınlatmalarına bu şekilde engel olur, ya da kararları kendi lehine etkilemeye veya hoşnut olmayacağı kararlardan kaçınmaya çalışırsa yargı bağımsızlığı halen güvence altında olur mu diye soruyorum.”

Kimi Türk vatandaş ve siyasetçilerinin bu tarz eleştiriyi kabul etmekte zorlanabileceğini söyleyen Gauck, “Fakat beni lütfen yanlış anlamayınız. İfade ettiklerim iç işlerine müdahale arzusu değil, eşit düzeyde paylaşım arzusudur” ifadesini kullandı. Gauck, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ordunun siyasette etkisi geriye itildi. Kürtlerle olan diyalog sürecinin başlamasıyla birlikte şiddet içeren çatışma sayısı azaldı. Örneğin, Ermeniler veya Kürtlere karşı yapılan haksızlıklara ilişkin tabular kalkmaya başladı. Son olarak Başbakan Erdoğan Ermeni kurbanların yakınlarına yönelik acılarını paylaştığını ifade etti. Bunlar tabii ki Türkiye’de olumlu olan gelişmelerden sadece bazılarıdır.”

Öte yandan, Gauck, son zamanlarda birçok kişinin demokrasiye tehdit oluşturduğu şeklinde algıladığı bir yönetim üslubundan ötürü hayal kırıklığı, burukluk ve öfke ifade eden sesler de duyduklarını belirterek “İtiraf ediyorum, bu gelişmeler beni korkutuyor. Özellikle de fikir ve basın özgürlüğü kısıtlandığı için” dedi.

Alman Cumhurbaşkanı, protestonun uyarıcı bir sinyal olduğunun altını çizerek “Hoşnutsuzluk sonucunda vatandaşlar daha iyi çözüm arayışlarına girer ve sorumluluk üstlenmeye hazır olurlarsa hoşnutsuzluk faydalı olur” değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir