Kaboğlu ve Oran hakkında yargılama izni yok

Bakan Şahin, "Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu" davası sanıkları Kaboğlu ve Oran'ın 301. maddeden yargılanmalarına izin vermedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Alt Komisyon Başkanı Prof. Dr. Baskın Oran'ın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden yargılanmalarına izin vermedi.

"Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu" davası, Yargıtay 8. Ceza Dairesinin bozma kararının ardından, Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesinde 17 Aralık 2008'de tekrar görülmüş, mahkeme, Yargıtayın bozma kararına uyarak, sanıkların TCK'nın 301. maddesinden yargılanmasına izin verilmesi için dosyayı Adalet Bakanlığına göndermişti.

Alınan bilgiye göre, Adalet Bakanı Şahin, Prof. Dr. Kaboğlu ile Prof. Dr. Oran hakkında yargılama izni vermedi.

Davanın geçmişi

Prof. Dr. Kaboğlu ve Prof. Dr. Oran hakkında, "Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu" nedeniyle, TCK 216. maddesinde tanımlanan "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" ve 301. maddesinde tanımlanan "devletin yargı organlarını alenen aşağılama" suçları uyarınca dava açılmıştı.

Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi, Kaboğlu ve Oran hakkında açılan davayı, TCK'nın 301. maddesi yönünden düşürmüş, 216. maddede tanımlanan "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan ise beraatlarına karar vermişti.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8. Ceza Dairesi, TCK'nın 216. maddesinden verilen beraat kararını, suçun maddi ve manevi unsurları oluştuğu gerekçesiyle bozmuş, 301. maddede tanımlanan suç yönünden ise Adalet Bakanı'nın izni gerektiğine işaret ederek, izin alınması gerektiğine hükmetmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8. Ceza Dairesinin 216. madde yönünden verdiği karara itiraz etmişti. İtirazı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, sanıklara TCK'nın 216. maddesi yönünden verilen beraat kararını onamıştı.