”Kaçmaz yasa dışı dinlendi”
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kaçmaz'ın avukatı müvekkilinin yasa dışı yollardan dinlendiğini iddia etti
ANKARA - Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın avukatı Baykal Doğan, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin elinde müvekkilinin yaptığı telefon konuşmalarına ilişkin belgeler bulunduğunu tespit ettiklerini bildirdi.
Avukat Doğan, Kaçmaz'ın konuyla ilgili bugün Sincan Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduğunu söyledi.
Doğan, bürosunda düzenlediği basın toplantısında, Kaçmaz hakkında Adalet Bakanlığınca başlatılan soruşturma sürecinde "kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve yasa dışı birtakım uygulamalar hakkında bugüne kadar gereği yapılmadığı için gereğinin yapılması hususunda görevli kuruluşların harekete geçirilmesi amacıyla" açıklama yapmaya gerek duyulduğunu belirtti.
Kaçmaz'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki takipsizlik kararının kaldırılması kararını vermesi nedeniyle suçlanarak hedef haline getirildiğini savunan Doğan, "Bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi ve soruşturmayı yapan kişiler hakkında gereğini yapmakla görevli kişilerin uyarılmasına ihtiyaç bulunmaktadır" dedi.
Müfettiş heyetinin, Türk Ceza Kanunu'nda ceza yaptırımına bağlanan bir suç ya da disiplin suçu dolayısıyla soruşturma yürütüp yürütmediklerini bilmediklerini belirten Doğan, bu konuda Kaçmaz'ın müfettişlere yaptığı şahsi müracaatın reddedildiğini kaydetti.
Doğan, "Yani soruşturmayı yürüten müfettiş heyeti Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 135/6 maddesinde belirtilen suçlara ilişkin soruşturma yürütmektedir. Bunun dışında müvekkilimin telefonunun dinlenmesi mümkün bulunmamaktadır" dedi.
"Tanıklara yasak sorgu"
Teftiş kurulunca yürütülen soruşturma kapsamında Sincan Adliyesinde görevli memur, zabıt katibi, yazı işleri müdürü, hakim, Cumhuriyet savcısı ve ağır ceza mahkemesi başkanlarının tanık olarak dinlendiğini de ifade eden Doğan, "Bu kişilerin tanık olarak ifadelerini aldıkları sırada yasak sorgu ve ifade alma yöntemi olarak tanımlanan bir takım eylemleri gerçekleştirdikleri haber alınmıştır" dedi.
Kaçmaz hakkındaki telefon dinlemelerinin yasa dışı olduğunu savunan Doğan, müvekkilinin dinlenileceğini öngörerek daha önce belli sistemler kullanma gereğini hissettiğini söyledi. Kaçmaz'ın odasına "Jammer" koydurduğunu anlatan Doğan, ayrıca yasa dışı dinlenebileceğini düşünerek yetkili ve görevli Sincan Cumhuriyet Başsavcılığına müracaatta bulunduğunu, başsavcılığın bu konuda takipsizlik kararı verdiğini kaydetti.
Doğan, bu takipsizlik kararının kaldırılması ve Adalet Bakanlığı müfettiş heyetinin elinde bulunan telefon dökümlerine ilişkin bilgi, belge, CD gibi tüm delillere el konularak muhafaza altına alınması veya bir suretinin kendisine verilmesi için Kaçmaz'ın bugün Sincan Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduğunu bildirdi.
Eminağaoğlu: Eş zamanlı olması düşündürücü
Öte yandan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Anayasa Mahkemesi Raportörü Ali Rıza Aydın hakkındaki işlemin, Adalet Bakanlığı tarafından kendisi ve YARSAV kurucu üyesi Osman Kaçmaz hakkında başlatılan inceleme ve soruşturma süreciyle eş zamanlı olmasının düşündürücü olduğunu" bildirdi.
Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 26 Kasım 2006'dan bu yana YARSAV Genel Sekreterliği görevini yürüten Anayasa Mahkemesi Raportörü Ali Rıza Aydın'ın, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç tarafından "rotasyon" gerekçesiyle Sayıştay'a gönderilmek istendiğini ifade etti.