Kadıköy'de 12 eylül mitingi yapıldı

12 Eylül’ün yıldönümünde yapılacak açık hava toplantısı nedeniyle Kadıköy'de kapatılan yollar ulaşıma açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - 12 Eylül askeri müdahalesi, Kadıköy'de ''Gerçek ve Adalet'' adıyla düzenlenen mitingle protesto edildi.

Tepe Natilius önünde toplanan ve aralarında 78'liler Girişimi, TMMOB, İstanbul Tabip Odası, KESK İstanbul Şubeler Platformu, ÖDP, ESP, TKP, Alevi Bektaşi Federasyonu üyelerinin de bulunduğu grup, 12 Eylül askeri müdahalesini protesto amacıyla pankart açıp sloganlar atarak Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yürüdü.

Sağanak yağış altında alana ulaşan grup adına açıklama yapan 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, darbecilerin 60'lı 70'li yılların bağımsızlıkçı, eşitlikçi hakkını, hukukunu arayan özgürlük ruhunu tasfiye ettiğini savunarak, ''Böylece Türkiye'nin aydınlık geleceğinin önünü kestiniz. Sınırsız bir toplumsal tahribat yarattınız. 29 yıl sonrasının çıplak gerçeği şu: Demokrasiyi koruma ve kollama adına yaptığınız darbeden demokrasi çıkmadı. Suçlusunuz, sürekli cezasızlık durumu yaratarak adaletten kaçtınız'' diye konuştu.

Mitinge katılanlar, daha sonra olaysız dağıldı. Mitingin tamamlanmasıyla birlikte trafiğe kapatılan cadde ve sokaklar da yeniden ulaşıma açıldı.

 

 

 

TMMOB: karanlık çıkmaz sokağa 12 Eylül 1980'de girilmiştir

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu, toplumsal geri gidiş ve çöküntünün faturasını başta kentlerin ödediğini belirterek, "bugün kentlerimizin içinde bulunduğu karanlık çıkmaz sokağa 12 Eylül 1980'de girilmiştir" görüşünü savundu.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, 12 Eylül'ün 29. yılında bulunulduğu hatırlatılarak, sendikaları, dernekleri, siyasal partileri kapatan, seçilmiş toplumcu belediye başkanlarının ve üniversitelerdeki toplumcu öğretim üyelerinin görevlerine son veren, TMMOB ve diğer demokratik kitle örgütlerine baskı ve sindirme politikası uygulayan otoriter rejimin, siyasal ve toplumsal yaşamda büyük boşluklar yarattığı öne sürülerek, "Bugün bu boşlukların kimler tarafından ve nasıl doldurulduğunu ve maliyetinin ne derece büyük olduğunu biliyoruz. Bu toplumsal geri gidiş ve çöküntünün faturasını başta kentlerimiz ödemektedir" denildi.

SHP: Sorunların temelinde 12 Eylül'ün açtığı tahribat ve dönemin anayasası yattıyor

SHP Genel Sekreteri Hulki Yakupoğlu, Türkiye'de bugün yaşanan birçok sorunun temelinde 12 Eylül'ün açtığı tahribat ve bu dönemin anayasasının  yattığını savundu.

Yakupoğlu yaptığı yazılı açıklamada, 12 Eylül askeri müdahalesinin üzerinden 29 yıl geçtiğini hatırlatarak, "toplumun hala bu darbenin izlerini taşıdığını" kaydetti.

"12 Eylül zihniyeti ile hesaplaşmadan, sorumluları cezalandırılmadan ve daha da önemlisi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası tümüyle değiştirilmeden bu tarihi kara lekeyi silmenin ve Türkiye'yi geleceğe taşımanın mümkün olmadığını" belirten Yakupoğlu, 12 Eylül'le ülke sorunlarına duyarlı, yüksek ahlaki değerlere sahip bir kuşağın yok edildiğini, "köşe dönmeci", "iş bitirici", "kurnaz" zihniyetlerin hakim kılınarak toplumun "sağ, gerici siyasetlere mahkum edildiği" görüşünü ifade etti.

Yakupoğlu, "12 Eylül'ün 24 Ocak kararlarıyla başlayan emek düşmanı bir sürecin parçası olduğunu ileri sürdüğü açıklamasında, şunları kaydetti:

"Bu nedenle 12 Eylül'le hesaplaşma salt darbeci generallerin yargılanmasıyla sınırlı tutulamaz, 12 Eylül'le hesaplaşma sivil-destekçi uygulayıcılarıyla hesaplaşma, daha önemlisi yarattığı zihniyetle hesaplaşma biçiminde anlaşılmalı ve yapılmalıdır.

Türkiye'nin aydınlık geleceği ancak ve mutlak 12 Eylül'ü mahkum etmesiyle mümkündür."

Beyoğlu'nda  protesto

Beyoğlu'nda toplanan bir grup, 12 Eylül askeri müdahalesini protesto etti.

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, 12 Eylül askeri müdahalesinde hayatını kaybedenlerin ya da kaybolanların posterlerini taşıyarak, çeşitli pankartlar açtı.

Gruba destek veren sanatçı Lale Mansur'un da bulunduğu bazı kadınlar ise saçlarından bir tutam keserek, kavanoza yerleştirdi. Bu kavanozların TBMM'ye gönderileceği belirtildi.

Grup, 12 Eylül askeri müdahalesini protesto eden bir basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız dağıldı.

Öte yandan, kendilerini ''Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu'' olarak isimlendiren bir grup da Taksim Metro İstasyonu Sergi Salonu'nda askeri müdahaleyi anlatan fotoğraflardan oluşan bir sergi açtı.