Kadıköy'de "Atatürk Anıtı" tartışması

Kadıköy Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi bu kez Kadıköy Meydanı için karşı karşıya. İBB Kadıköy Meydanı ve Atatürk Anıtı kaldırılarak yerine bina inşaatları planladı. Selami Öztürk ise, projeye tepki gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Göztepe Parkı'na cami projesi nedeniyle karşı karşıya gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Kadıköy Belediyesi, bu kez Haydarpaşa Çevresi ve Kadıköy Meydan Projesi nedeniyle görüş ayrılığına düştü. 
 
Milliyet gazetesinin haberine göre, Kadıköy Belediyesi'nden görüş almadan meydan projesi hazırlayan İBB, tartışılacak yeni bir düzenleme yaptı. Yeni düzenlemede Kadıköylülerin ulusal bayramlarda çelenk koyarak resmi törenler yaptığı Kadıköy Meydanı ve Atatürk Anıtı kaldırılarak yerine bina inşaatları planlandı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, projeye tepki göstererek, "Atatürk Anıtı'nın kasıtlı olarak kaldırıldığını, projeye hem kendilerinin hem de Kadıköylülerin izin vermeyeceğini" söyledi.
 
'Ne bilgi verildi, ne görüş alındı'
Projenin hiçbir aşamasında kendilerine bilgi verilmediğini, görüş alınmadığını kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Belediye Meclisi'nde yaptığı konuşmada, projenin Atatürk Anıtı'nın da içinde olduğu Kadıköy Meydanı'nı yok ettiğini söyledi. Öztürk, "Tam bir facia. Dünyanın neresine giderseniz gidin, kentin deniz kenarları açık alandır. Meydanlar geniştir. Buralara yapı bina konulmaz. Bölgede ne trafik ne meydan, hiçbir şey kalmaz. Her şeyi ticari olarak görmemek gerekir. Ben bu planı içime, vicdanıma sığdırıyorum, diyen varsa söylesin" dedi.
 
Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: "Ben bu kentin belediye başkanıyım. Bu planı yaparken eminim AKP'li hiçbir meclis üyesine sormadılar. Zaten bize de sormadılar. Ayıp değil mi? Nasıl içimize sindireceğiz? Hükümet saygı duruşunu yasakladı, çelenk koymayı yasakladı. Kadıköy Belediyesi'nin yaptırmış olduğu Atatürk Anıtı'nı kaldırıp, yerine kocaman bina yaptıracaksınız. Kime sordunuz? Niyetiniz nedir? Bu meydanı, anıtı Kadıköy Belediyesi, Kadıköylülerin parasıyla yaptırdı. Bunu kaldırıp Büyükşehir Belediyesi deposuna kaldıracaksınız. Buna izin vermeyiz."
 
'Güzelini koyarız'
Ak Parti Grup Sözcüsü Fatih Kaya da projenin tamamının Haydarpaşa Gar, Meydan düzenlemesi olarak 1,5 hektarlık bir alanı kapladığını belirterek, şunları söyledi: "Bu planda yeşil alanlar fazla. Tarihsel dokunun korunması meselesi var. Ancak Başkan'ın meseleye yaklaşımını eleştiriyorum. Büyükçe planda sadece konunun Atatürk büstüne indirilmesini yadırgıyorum. Atatürk Anıtı kaldırılacaksa biz daha güzelini başka yere koyarız. Bunun sözünü veriyorum. Konut da var. Ancak ben yeşil alanda görüyorum. Ama bu bir vizyon projesi. Meseleyi siyaseten küçültmeyelim."