Kadın girişimciler alkışı haketti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ'DEN / Mehtap AKBAŞ ÇİFTCİ

mehtap.ciftci@dunya.com

 

Kocaeli İl Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin 'Sera Projesi' geçtiğimiz günlerde yer almıştı gazetemizde.  Haberi okumayanlar için bir kez daha hatırlatayım; Sevindikli Köyü'nde 10 yıllığına 7 dönümlük bir alan kiralayan kadın girişimciler, ardından Birleşik Körfez Seracılık adında bir şirket kurarlar ve toplam 200 bin TL'lik bir yatırımla bugüne kadar hiç bilmedikleri tarım sektörüne giriş yaparak salatalık ve kök kıvırcık üretmeye başlarlar. Seranın kurulduğu haziran ayından bu yana ise 25 ton salatalık yetiştirip, 25 bin TL de kar elde ederler.

Burada hedef, TÜPRAŞ ve onun yan sanayisiyle birlikte çok sayıda limana ve tersaneye ev sahipliği yapan Körfez ilçesinde tarımın da yapılabileceğini göstermek ve rol model olmaktır.

Öncelikle Kocaeli İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun değerli üyelerini bu örnek projeyi hayata geçirdikleri için kutluyorum. Yoğun iş hayatında böylesine güzel bir projeye zaman ayırmaları, olaya bireysel değil, sosyal sorumluluk bilinciyle yaklaşmaları, kurdukları şirketle köy kadınlarına da iş olanağı sağlamaları örnek bir davranış. Seranın kurulmasında Körfez Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu'nun katkılarını da unutmamak gerek. Çünkü, üyelerden öğrendiğim kadarıyla projenin esas beyni o. Makamında ziyaret ettiğim Şirinoğlu bu konuda heyecanlı. Söyleyecek çok sözü, paylaşacak çok deneyimi var. Sanayi, istihdam, üretim, ihracat elbet önemli ama onun en az bu kavramlar kadar önem verdiği bir şey var; Tarım.

Bir zamanlar kirazıyla nam salan Kirazlıyalı beldesinin eski şanını geri kazanmasını belli ki uzak bir ihtimal olarak görmüyor. Bunun için sadece yüreği ve bileği güçlü insanların kafi olduğunu düşünüyor. İl Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin başlattığı bu sinerjinin tüm köyleri kapladığını söylüyor gözleri parlayarak. Ve organik tarımı bundan sonraki hedef olarak gösteriyor.  Mahmut Şirinoğlu'na göre tarımda yaşanacak hareket birçok farklı sektörü de tetikleyecek. Hatta yeni sektörlerin doğmasına vesile olacak.

Bu arada tarıma merak salanlara daha doğrusu sera kurmak isteyenlere birkaç önemli bilgi: İzmit Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu'nun ifadesine göre Kocaeli'de 7 bine yakın sera mevcut. Özellikle Bayraktar, Kadıllı, Ovacık seracılığın yoğun olarak yapıldığı bölgeler. Buralarda genelde kullanılan sistem ısıtması olmayan, alçak tünel olarak tabir edilen seralar. 40 metre boyunda, 8 metre genişliğinde bir seranın ortalama maliyeti 5-6 bin TL civarında. 

İlgilenenlere duyurulur.