Kadın hakları konusunda olumlu adımlar atıldı

Ria Oomen Rujiten, Türkiye'de zorla evlenmeye karşı getirilen yasa ve namus cinayetlerine karşı yapılan çalışmaların olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen Rujiten, Türkiye'de kadın hakları konusunda olumlu adımlar atıldığını söyledi.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) Hilton Otel'de düzenlediği, Türkiye'nin AB ile entegrasyonu sürecini konu alan toplantıda konuşan Rujiten, Türkiye'den, AB'nin, toplumun her kesimine eşitlik prensibini uygulamasını beklediklerini söyledi.

Rujiten, Türkiye'de 24 milyon kadının sadece 6 milyonunun bir işe sahip olduğunu belirterek, KAGİDER'in "Çalışmak İstiyoruz" kampanyasıyla bu düşük istihdam seviyesini yükselmesini temenni ettiklerini vurguladı.

KAGİDER'in "Haklarımı öğreniyorum" kampanyası ve kampanya ile ilgili kitapçık çalışmasına da değinen Rujiten, AB sürecinde kazanılan kadın haklarının anlatıldığı kitapçık ile sadece bugüne kadar kazanılan haklar değil, kazanılmaya devam edecek haklar ve AB üyeliği ile kadınların gündelik hayatlarının nasıl değişeceğinin de açıklandığını belirtti. Rujiten, kitapçığın hayata geçirilmesi için gereken fonun, AB kurumlarından sağlanması için çaba göstereceklerini ifade etti.

Rujiten, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Muhafazakarlığın, Avrupa'da kadın haklarına etkisine ilişkin bir soru üzerine Rujiten, "Türkiye'de, kadın hakları konusunda mevcut yaklaşımlarla olumlu adımlar atılıyor. TBMM'de kurulan kadın erkek eşitliği ve fırsat eşitliği komisyonu, zorla evlenmeye karşı getirilen yasa ve namus cinayetlerine karşı yapılan çalışmalar var. Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirler dışında kalan kadınların bilgilendirilmesi öncelikli konu ki bunu raporlarımızda da vurguladık" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir